Ons verhaal: Goede medicijnen goed gebruikt

Iedereen die een medicijn gebruikt moet daarop kunnen vertrouwen. Dit is waar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) elke dag aan werkt. Als onafhankelijke autoriteit reguleert het CBG de kwaliteit, werking en veiligheid van een medicijn, en stimuleert het CBG het juiste gebruik door de juiste patiënt. Van een pijnstiller bij de drogist tot een door een medisch specialist voorgeschreven behandeling. Van traditionele tot geheel nieuwe middelen. Voor de medicijnen in Nederland en - samen met Europese collega's - voor de medicijnen in Europa.

Dit doet het CBG door midden in de samenleving te staan, in alle openheid en in directe samenwerking met patiënten, artsen, apothekers en wetenschappers. Waarbij het CBG het delen van kennis - van wetenschappelijk onderzoek tot gebruikersinformatie - initieert en stimuleert.

Zo heeft en houdt het CBG inzicht en overzicht - over medicijnen en het gebruik in de praktijk. En zo levert het CBG een belangrijke bijdrage aan het welzijn van alle mensen die - soms of dagelijks - medicijnen gebruiken.

Goede medicijnen goed gebruikt.

Video: het werk van het CBG

In Nederland zijn er meer dan 22 duizend medicijnen op de markt. De meeste voor mensen, en ruim 2500 voor dieren.

Wie beoordeelt of die medicijnen goed werken en veilig zijn? Dit doet het CBG, oftewel het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Een onafhankelijke overheidsorganisatie. Het CBG werkt samen met het Europese medicijnagentschap, het EMA, in een groot Europees netwerk.

Bij elk medicijn wordt een uitgebreide afweging gemaakt tussen de positieve effecten en de risico's. Bij een positieve balans wordt het medicijn goedgekeurd.

Van alle medicijnen worden bijwerkingen bijgehouden. Als het nodig is, wordt de bijsluiter aangepast. Of wordt de zorgverleners gewaarschuwd. In het uiterste geval wordt het medicijn van de markt gehaald.

Door samen te werken met patiënten, artsen, apothekers en wetenschappers, blijft het CBG in contact met de samenleving.

Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dit is waar het CBG elke dag aan werkt.

Goede medicijnen, goed gebruikt.