Coronavaccin VidPrevtyn Beta (Sanofi Pasteur)

VidPrevtyn Beta is een geadjuveerd recombinant eiwitvaccin. Het vaccin voorkomt dat u ziek of ernstig ziek wordt door het coronavirus. Het vaccin is goedgekeurd als boostervaccin in de Europese Unie.

Wat is VidPrevtyn Beta?

VidPrevtyn Beta is een coronavaccin van Sanofi Pasteur dat u beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het coronavaccin is te gebruiken als boosterprik voor mensen vanaf 18 jaar, die eerder gevaccineerd zijn met een coronavaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Een boosterprik wordt gegeven om het afweersysteem opnieuw te activeren als de bescherming na de basisserie is afgenomen.

Hoe werkt het vaccin?

VidPrevtyn Beta is een zogenoemd geadjuveerd recombinant eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van de Beta-variant van het coronavirus, die in het laboratorium zijn gemaakt. Ook zit in het vaccin een ‘adjuvans’. Dat is een hulpstof die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt.

Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken tegen de eiwitdeeltjes. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus, dan wordt het virus herkend. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Hoe lang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

Op dit moment weten we niet hoe lang dit vaccin beschermt tegen het coronavirus. De mensen die deelnamen aan de klinische studies worden de komende tijd goed in de gaten gehouden, voor minimaal twee jaar.

Van andere coronavaccins weten we dat de bescherming na vaccinatie hoog is, maar dat het aantal antistoffen na verloop van tijd langzaam afneemt.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

VidPrevtyn is geschikt voor mensen vanaf 18 jaar, die eerder gevaccineerd zijn met een coronavaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van VidPrevtyn Beta zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, niet lekker voelen en koude rillingen. Deze bijwerkingen zijn vaak niet ernstig en zijn na een paar dagen over, maar de klachten kunnen  wel vervelend zijn.

Heeft u last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van VidPrevtyn Beta houden we, ook na markttoelating, goed in de gaten.

Productinformatie

De bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners van VidPrevtyn Beta vindt u binnenkort op de website van de Geneesmiddeleninformatiebank en is al te vinden op de website van het EMA. Daarnaast zijn op de EMA-website ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagement online inzichtelijk.