Column 'Over medicijnen': Kruidenmiddelen en medicijnen combineren?

Valeriaan, sint-janskruid, ginseng of kurkuma. Een paar voorbeelden van de talloze kruidenmiddelen die je tegenwoordig kunt kopen bij de drogist, de apotheek of een reform- of natuurwinkel. Onschuldige middelen, want ze zijn gemaakt van ‘natuurlijke ingrediënten’, denken veel mensen. Maar is dat wel zo? Want ze kunnen invloed hebben op je medicijnen.

Stel: je gebruikt een medicijn om je cholesterol te verlagen. Sinds kort neem je ook capsules met sint-janskruid. Omdat je je stemming wat wilt verbeteren. Dat kan, want daarvoor is sint-janskruid geregistreerd als traditioneel kruidengeneesmiddel. Je kunt het zonder recept kopen. Dus het kan geen kwaad, zou je denken.

Toch is dat niet zo. Van sint-janskruid weten we namelijk dat het wisselwerkingen kan geven met bepaalde medicijnen. Zo kán het de werking van die cholesterolverlager verminderen. En niet alleen van cholesterolverlagers: ook kunnen sommige medicijnen tegen hiv of kanker minder goed werken als je tegelijkertijd Sint-Janskruid gebruikt. 

Dit is maar één voorbeeld van een paar bekende wisselwerkingen tussen een kruid en medicijnen, waar we van op de hoogte zijn. Er zijn heel veel verschillende kruidensupplementen of kruidengeneesmiddelen. 

We weten lang niet altijd wat voor effect kruiden op medicijnen kunnen hebben. Dat is niet altijd goed onderzocht. Omdat mensen denken dat het geen kwaad kan, melden ze het daarom ook niet bij de (huis)arts. Dat blijkt uit onderzoek dat we hebben laten uitvoeren. Bijna driekwart van de mensen die kruidenmiddelen gebruiken (72%) zegt dat de (huis)arts daar niet van weet. Terwijl de helft van die groep wèl tegelijkertijd medicijnen gebruikt. 

Deze week zijn we daarom een campagne gestart om mensen hierop te wijzen. Dat doen we samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met informatie in winkels en wachtkamers en via onze sociale media-kanalen wijzen we mensen hierop. Op onze website delen we de informatie die wij beschikbaar hebben over 11 veelgebruikte kruiden en de invloed die ze kúnnen hebben op medicijnen. 

Moet je dan maar geen kruiden gebruiken? Dat hoor je mij niet zeggen. Ik hoop alleen dat mensen zich ervan bewust zijn dat kruidenmiddelen ook dit soort effecten kunnen hebben. Gebruik je kruiden naast andere medicijnen? Vertel het aan je arts of apotheker als je klachten hebt of wanneer je nieuwe medicijnen krijgt. Zo kun je er samen alert op zijn. 
 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord (voorheen de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.