Weinig kennis over invloed van kruidenmiddelen op medicijnen

Bijna een derde van de Nederlanders heeft afgelopen jaar kruidenmiddelen gebruikt. 81% gebruikt deze kruidenmiddelen in combinatie met medicijnen, vaak zonder goed op de hoogte te zijn van mogelijke risico’s. Dat blijkt uit recent onderzoek van Kantar (2023). Om mensen bewust te maken dat medicijnen en kruidenmiddelen niet altijd goed samen gaan,  starten medicijnautoriteit CBG en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag de campagne ‘Weet wat je slikt’.

Vergroot afbeelding Boodschap van de kruidencampagne: Kruidenmiddelen gaan niet altijd samen met medicijnen

In opdracht van het CBG onderzocht Kantar het gebruik van kruidenmiddelen in Nederland. Het onderzoek laat zien dat veel mensen kruidenmiddelen gebruiken naast hun medicijnen, met het idee ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Dit kan veilig medicijngebruik in de weg staan.

De helft van de mensen in het onderzoek wist niet of nauwelijks wat mogelijke bijwerkingen zijn van het kruidenmiddel dat ze gebruiken, wat er kan gebeuren als je te veel van het middel gebruikt en of je het middel kunt combineren met (andere) medicijnen. 86% van de gebruikers denkt dat het combineren van kruiden en medicijnen maar een klein risico met zich meebrengt. Ook is bij 72% van de gebruikers van kruidenmiddelen de huisarts niet op de hoogte van dit gebruik.

Wisselwerking

Kruidenmiddelen kunnen de werking van medicijnen veranderen. Een medicijn kan dan minder goed of juist sterker werken. Of iemand krijgt meer last van bijwerkingen. Soms kan een combinatie ernstige gevolgen hebben.

Veelgebruikte kruiden

In de campagne besteden we aandacht aan 11 veelgebruikte kruidenmiddelen, waaronder: valeriaan, knoflook, geelwortel (kurkuma), cannabis (CBD-olie) en groene thee. Van deze kruiden is bekend is dat ze een wisselwerking kunnen hebben met medicijnen. Het gaat om heel verschillende medicijnen: van maagzuurremmers, anticonceptiemiddelen tot hart- en vaatmedicijnen.  

‘Weet wat je slikt’-campagne

De ‘Weet wat je slikt'-campagne is van 11 tot en met 31 maart. In deze periode hangen er informatiekaartjes in de drogist aan het schap met kruidenmiddelen. In de wachtkamers van zorgverleners besteden we met posters, flyers en een korte video aandacht aan het belang van veilig kruidengebruik. En online zijn ervaringsverhalen te lezen van kruidengebruikers.

Kijk voor meer informatie over het veilig gebruik van kruidenmiddelen en medicijnen op cbg-meb.nl/kruiden en volg de campagne via LinkedIn en Instagram via #WeetWatJeSlikt.

Drukwerk en digitale campagnematerialen zijn beschikbaar via onze website. Interesse in campagneposters of flyers voor in jouw zorgpraktijk? Neem contact op met het campagneteam via communicatie@cbg-meb.nl

Vergroot afbeelding