Column 'Over medicijnen': Vertrouwen op medicijnen én op de juiste informatie

Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dat is onze missie waar we elke dag hard aan werken. Maar hoe staat het ervoor met dat vertrouwen? 

Een paar jaar geleden lieten we Nivel al onderzoek daarnaar doen. Het vertrouwen in medicijnen die mensen zelf gebruiken kreeg een 7,9. Door dat mooie cijfer vond ik het best een beetje spannend, toen we eerder dit jaar vroegen aan Nivel om dat onderzoek nóg eens te doen. 

Zeker als je kijkt wat er sinds 2019 allemaal is gebeurd. De coronapandemie zette medicijnen en vaccins volop in de schijnwerpers. Net als vermoedelijke bijwerkingen. Ook is er op sociale media veel desinformatie: verkeerde of onvolledige informatie. En er speelden nog andere zaken, zoals medicijntekorten. Genoeg factoren, die het vertrouwen kunnen beschadigen. 

Ik was dan ook blij verrast en trots toen ik de nieuwe cijfers van Nivel kreeg. Het rapportcijfer voor vertrouwen in de eigen medicijnen steeg naar een 8,2. Het vertrouwen in vaccins lieten we dit keer ook onderzoeken. Ook dat blijkt in orde. De coronavaccins kregen een 6,8, vaccins in het algemeen een 7,8. Die cijfers verschillen niet zoveel met de resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie van vorige week.

Je zou verwachten dat de desinformatie in sociale media een negatief effect heeft op dat vertrouwen. Zulke verhalen gaan een eigen leven lijden. Het is fijn om te zien dat mensen ondanks die verhalen tóch blijven vertrouwen in medicijnen. En in betrouwbare informatie. Bijvoorbeeld in de bijsluiter. Het vertrouwen in die informatiebron is ook gestegen. Het aantal mensen dat aangaf (heel) veel vertrouwen in die informatie te hebben, ging van ruim 70 naar 80 procent. Een mooie stap vooruit. 

We hebben ook niet stilgezeten als het om de bijsluiter gaat. We zetten ons er voor in dat die zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk is. Zo maakten we samen met het Netwerk Patiënteninformatie Vaccin in het Kort, een aanvulling op de officiële bijsluiter waarop in één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen staan van de coronavaccins.

Een paar jaar geleden hebben we ook een lijst met patiëntvriendelijke termen gemaakt. Begrijpelijkere woorden voor de soms moeilijke medische termen. Dus geen ‘pruritus’, maar gewoon ‘jeuk’. We hopen dat fabrikanten de begrijpelijke woorden uit deze lijst zoveel mogelijk gebruiken in de bijsluiters. Dit jaar hebben we de lijst nog verder uitgebreid naar 800 woorden. Daar wordt de bijsluiter alleen maar begrijpelijker van.

Begrijpelijke informatie geeft vertrouwen. En dat zorgt weer voor goed gebruik van medicijnen. En daar staan we voor!
 

Vergroot afbeelding 'Over medicijnen'  Maandelijkse column emeritus professor doctor Ton de Boer, voorzitter CBG

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.