Petitie voor gebruiksvriendelijker medicijnverpakking

ReumaNederland heeft gisteren in Den Haag een petitie overhandigd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en medicijnautoriteit CBG. Met de petitie, die ruim 88.000 keer is getekend, pleit de patiëntenorganisatie voor gebruiksvriendelijkere medicijnverpakkingen. 

De meeste mensen met reuma gebruiken medicijnen. Twee op de drie reumapatiënten hebben elke dag moeite om hun medicijn uit een strip of potje te krijgen, stelt ReumaNederland in de petitie. “Dat veel reumapatiënten de medicijnverpakking moeilijk open krijgen, kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn”, reageert collegevoorzitter Ton de Boer, die namens het CBG de petitie in ontvangst nam. “Als CBG werken we aan goede medicijnen, goed gebruikt. Een verpakking die moeilijk open gaat, staat het goed gebruik van het medicijn in de weg. Dát er iets moet gebeuren, is duidelijk. Wij nemen onze verantwoordelijkheid daar waar het kan”, stelt hij. 

Het CBG kijkt naar werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van medicijnen. “Onze beoordeling is de laatste fase in de ontwikkeling van een medicijn. Vaak is dat te laat om de verpakking aan te passen. Het is daarom belangrijk dat fabrikanten vroeg in het ontwikkelproces aandacht hebben voor de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking.” 

Tijdens de ontwikkeling van een medicijn kunnen fabrikanten advies bij het CBG aanvragen. “Dat gaat over de eisen aan het onderzoek, maar waar mogelijk vragen we óók aandacht voor alle aspecten van het gebruik. Passend bij het medicijn en de doelgroep. We hopen dat fabrikanten dat meenemen in de ontwikkeling.”

Europese wetgeving ontbreekt

Helaas zijn de adviezen van het CBG niet bindend. Er zijn geen Europese wetten en regels voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen. Wél is er een norm voor het gemakkelijk openen van álle soorten verpakkingen. “Onderdeel van deze norm zijn voorwaarden die gemak van openen van verpakkingen bevorderen. Als CBG passen we deze norm al toe bij onze beoordeling. Al laat de petitie zien dat we dit vaker moeten doen”, aldus De Boer.

Bij het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen zijn veel partijen betrokken. Het ministerie van VWS, de farmaceutische industrie en de verpakkingsindustrie bijvoorbeeld. Maar het probleem is groter dan Nederland. De Boer: “Veel medicijnen keuren we in Europa goed. Daarin werken we samen met 26 andere nationale medicijnautoriteiten. We brengen onze CBG-werkwijze in op Europees niveau, in de hoop dat andere lidstaten ons volgen, zodat een gebruiksvriendelijkere verpakking hopelijk op Europees niveau een stapje dichterbij komt.”
 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Reuma Nederland/Guus Bathoorn / Jan-Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland en ervaringsdeskundige Wilco Koeman bieden em. prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG en Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie van het ministerie van VWS de petitie aan.