Column 'Over medicijnen': Onzuiverheden in medicijnen: paracetamol is veilig

Van de bijna 20.000 medicijnen op de Nederlandse markt is paracetamol misschien wel het bekendste. Zou er een huishouden zijn waar de pijnstiller níet te vinden is? Ik heb hem standaard in huis.

Dat een paar weken geleden opschudding ontstond door het nieuws over mogelijke vervuiling in paracetamol, begrijp ik dan ook. Gelukkig bevestigen verschillende onderzoeken, waaronder ons eigen onderzoek op verzoek van de minister, dat paracetamol veilig te gebruiken was en is. Tegelijkertijd kunnen er inderdaad onzuiverheden inzitten. Stoffen die niet bijdragen aan de werking. Ik snap dat die conclusie om uitleg vraagt. Want waarom vinden we die vervuiling geen probleem?

Allereerst moet u zich realiseren, dat medicijnen maken een ingewikkeld proces is. Allerlei stoffen worden samengevoegd, bewerkt, gezuiverd en gefilterd. Tot uiteindelijk de werkzame stof overblijft die het medicijn vormt, samen met een of meer hulpstoffen voor bijvoorbeeld houdbaarheid of vorm. Alleen werkzame stof en hulpstoffen? Nee. Soms ontstaan ook heel kleine hoeveelheden onzuiverheden. Dat geldt voor elk medicijn en is niet te voorkomen. ‘Nul’ onzuiverheid is onmogelijk. Juist daarom zijn er wereldwijd strenge grenzen gesteld. Maximale hoeveelheden van specifieke stoffen die in medicijnen mogen zitten. Waarvan we weten: bij die hoeveelheid onzuiverheid is het risico ‘zo goed als nul’, zelfs wanneer je een medicijn langdurig of veel slikt.

Grenzen bewaken zorgt ervoor dat medicijnen veilig zijn én blijven. Deze taak ligt als eerste bij de fabrikanten zelf: zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun medicijnen en moeten overschrijdingen verplicht melden. Ook de verschillende medicijnautoriteiten in Europa, zoals het CBG, hebben een rol, net als de inspectie. Zijn er signalen dat er iets mis is? Dan kijken we samen of er actie nodig is. Bijvoorbeeld door extra controles te doen, vergunningen te schorsen of medicijnen terug te roepen.

Door alle reacties afgelopen weken zijn we wel gaan beseffen dat veel mensen niet weten wat er in een geneesmiddel kan zitten en hoe het systeem werkt waarmee we het risico op onzuiverheden beperken. Dat systeem, daar staan we onder andere bij het CBG dagelijks voor aan de lat. Op onze website ziet u er daarom nu meer over, in een animatie en een infographic.

Tot slot: medicijnen neem je alleen als je ze echt nodig hebt, in de juiste hoeveelheid. En als u en ik ons gewoon aan de bijsluiter houden, kunnen we dat veilig en met vertrouwen blijven doen.

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt in de Fit-bijlage van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.