Verzoek tot overname handelsvergunning Fucidin

Het bedrijf Leo Pharma B.V. heeft medicijnautoriteit CBG geïnformeerd dat de productie van het antibioticum Fucidin (natriumfusidaat) voor de Nederlandse markt stopgezet wordt, vanwege bedrijfseconomische redenen. Het gaat hierbij om de filmomhulde tablet van 250 mg (RVG 01369).

De tabletten worden gebruikt bij de behandeling van infecties, die worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën (stafylokokken). Ondanks dat het medicijn beperkt wordt gebruikt, blijft er onder voorschrijvers behoefte om het middel geregistreerd te houden. De richtlijn van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) benoemt fusidinezuur als een belangrijke aanvulling op de behandeling van gecompliceerde MRSA dragerschap infecties. Hiermee is Fucidin van maatschappelijk belang. Fucidine zalf en crème blijven wel beschikbaar. Het CBG roept hiermee andere bedrijven op om de vergunning van Fucidin over te nemen of het product via parallelimport uit het buitenland te halen.

Intrekkingen

Het CBG kan op verzoek van de vergunninghouder de handelsvergunning van een geneesmiddel intrekken. Soms kan dit niet worden voorkomen, ook als uit ervaringen vanuit de klinische praktijk blijkt dat er nog behoefte is aan dit middel. In zo’n geval gebeurt de definitieve intrekking van de vergunning pas zes maanden na de bekendmaking. In de tussentijd kan een ander bedrijf de vergunning overnemen.