Netwerk Patiënteninformatie

Als je medicijnen gaat gebruiken of een vaccinatie krijgt, kan je veel vragen hebben. Is het veilig? Waar gebruik of krijg ik dit voor? Hoe werkt het? En wat kan ik verwachten? Je wilt duidelijke en onafhankelijke informatie.

Vier websites werken samen om die informatie te geven:

Wat is het Netwerk Patiënteninformatie?

Het Netwerk is opgericht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in november 2018.

Het doel van het Netwerk is om betrouwbare en begrijpelijke informatie over medicijnen en vaccins te geven. Ook zorgen we ervoor dat de informatie makkelijk te vinden is. De informatie op de websites wordt goed gecontroleerd door wetenschappelijke experts. Daarnaast werken we samen om informatie over medicijnen en vaccins begrijpelijk te maken voor iedereen.

Zo zorgen we voor betrouwbare informatie. 

De leden van het Netwerk Patiënteninformatie

Het Netwerk bestaat uit de volgende organisaties:

 • De Nederlandse Medicijnautoriteit CBG (CBG, geneesmiddeleninformatiebank.nl)
 • Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG, thuisarts.nl)
 • De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP, apotheek.nl)
 • Bijwerkingencentrum Lareb (lareb.nl)
 • Stichting KIJKsluiter.

En de volgende adviesorganisaties:

 • Onderzoeksinstituut Nivel
 • Expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos
 • Patiëntenfederatie Nederland

Projecten van het Netwerk Patiënteninformatie

Begrijpelijk schrijven met de NPI-Schrijfwijzer

Het Netwerk heeft een Schrijfwijzer gemaakt over begrijpelijk schrijven over medicijnen. Deze Schrijfwijzer  is gratis en online beschikbaar voor iedereen die informatie over medicijnen schrijft. Farmaceuten, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen, app-bouwers en anderen maken er gebruik van.

Patiëntvriendelijke termen

Om de bijsluiter van medicijnen makkelijker te maken, is er een lijst met patiëntvriendelijke termen. Alle uitleg is getest met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Zo maken we medicijninformatie samen begrijpelijker.

Verbindingen tussen websites

Het Netwerk heeft vier websites aan elkaar verbonden: geneesmiddeleninformatiebank.nl, lareb.nl, thuisarts.nl en apotheek.nl. Zo kunnen mensen betrouwbare informatie over medicijnen en vaccins makkelijker vinden. Het Netwerk blijft moeite doen om deze verbindingen te verbeteren.

COVID-19 vaccininformatie

Het Netwerk maakt ook informatie over het Corona-virus en de Corona-vaccinaties. Voorbeelden zijn een animatievideo en een infographic. De Vaccin in het Kort is al af: op één bladzijde korte en begrijpelijke informatie over het vaccin. Het is een aanvulling op de officiële bijsluiter. Dit doet het Netwerk samen met het RIVM.

Visie op beeld

Naast tekst moeten ook afbeeldingen, foto’s en video’s mensen helpen. Beelden kunnen helpen om informatie beter te vinden en te begrijpen. Het Netwerk ontwikkelt een visie over het gebruik van beeld op de websites. Het Netwerk zoekt uit hoe beelden het beste gebruikt kunnen worden, om bezoekers zo goed mogelijk te helpen.

Plannen in de toekomst

 • Pictogrammen
 • Elektronische patiënteninformatie (ePI)
 • Hoe denken patiënten over medicijnen

Contact

Het Netwerk Patiënteninformatie staat open voor andere organisaties. Zet u zich in voor begrijpelijke informatie over medicijnen en/of vaccins voor het brede publiek op het internet? Heeft u vragen of ideeën? Neem dan contact op met de secretaris van het Netwerk Patiënteninformatie.

Toetredingscriteria en procedure Netwerk Patiënteninformatie