Zwangerschap en medicijnen

Bent u zwanger of wilt u graag zwanger worden? Dan moet u goed opletten welke medicijnen u gebruikt. Sommige medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Bepaalde medicijnen mag u helemaal niet nemen. Bespreek dit met uw arts en apotheker.

Risico’s van medicijnen

Alle medicijnen hebben risico’s. Zelfs medicijnen waarvoor u geen recept nodig heeft. Voordat het CBG een medicijn toelaat op de markt, bepaalt het CBG of de risico’s acceptabel zijn. Is dat het geval, dan staan de risico’s ervan in de bijsluiter.

De eventuele risico’s van gebruik van een medicijn bij zwangerschap vindt u in rubriek 2 van de bijsluiter. Lees de bijsluiter dus altijd goed.

Niet gebruiken voor of tijdens zwangerschap

Sommige medicijnen zijn zo risicovol voor de baby, dat zwangere vrouwen die beter niet kunnen gebruiken. De baby heeft daardoor bijvoorbeeld een grote kans op aangeboren afwijkingen. Het is daarom beter dat u niet zwanger wordt of bent terwijl u deze medicijnen gebruikt.

Sommige medicijnen blijven nog heel lang in het lichaam. Zoals medicijnen die kanker bestrijden. Die hebben lang nodig om af te breken. Soms geldt zelfs dat u 2 jaar moet wachten voordat u zwanger mag worden. Uw arts kan u hier meer over vertellen.

De risico’s verminderen

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? En gebruikt u medicijnen, of gaat u die gebruiken? Lees altijd de bijsluiter. Daarin staat of u die medicijnen mag nemen of niet. Overleg ook met uw arts of apotheker. Zij kunnen u adviezen geven om niet zwanger te worden, om te stoppen met het medicijn of om een ander medicijn te gebruiken.

Let op! Bent u een man en wilt u graag kinderen? En gebruikt u medicijnen met een hoog risico, of gaat u die gebruiken? Dan kan het zijn dat deze waarschuwingen ook voor u gelden. Vraag dat altijd na bij uw arts of apotheker. Zij kunnen u hierover informeren.

Zwangerschapspreventieprogramma

Bepaalde medicijnen vergroten de kans op aangeboren afwijkingen bij baby’s als ze worden gebruikt door zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of mannen met een kinderwens. Hiervoor hebben de fabrikanten die deze middelen op de markt brengen speciale zwangerschapspreventieprogramma’s (ZPP’s) opgesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw arts of apotheker.