Zwangerschap en medicijnen

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Dan moet je goed opletten welke medicijnen je gebruikt. Sommige medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Bepaalde medicijnen mag je helemaal niet nemen. Bespreek dit met je arts en apotheker.

Risico’s van medicijnen

Alle medicijnen hebben risico’s. Zelfs medicijnen waarvoor je geen recept nodig hebt. Voordat het CBG een medicijn toelaat op de markt, bepaalt het CBG of de risico’s acceptabel zijn. Is dat het geval, dan staan de risico’s ervan in de bijsluiter.

De eventuele risico’s van gebruik van een medicijn bij zwangerschap vind je in rubriek 2 van de bijsluiter. Lees de bijsluiter dus altijd goed.

Niet gebruiken voor of tijdens zwangerschap

Sommige medicijnen zijn zo risicovol voor de baby, dat zwangere vrouwen die beter niet kunnen gebruiken. De baby heeft daardoor bijvoorbeeld een grote kans op aangeboren afwijkingen. Het is daarom beter dat je niet zwanger wordt of bent terwijl je deze medicijnen gebruikt.

Sommige medicijnen blijven nog heel lang in het lichaam. Zoals medicijnen die kanker bestrijden. Die hebben lang nodig om af te breken. Soms geldt zelfs dat je 2 jaar moet wachten voordat je zwanger mag worden. Je arts kan jou hier meer over vertellen.

De risico’s verminderen

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? En gebruik je medicijnen, of ga je die gebruiken? Lees altijd de bijsluiter. Daarin staat of je die medicijnen mag nemen of niet. Overleg ook met je arts of apotheker. Zij kunnen je adviezen geven om niet zwanger te worden, om te stoppen met het medicijn of om een ander medicijn te gebruiken.

Let op! Ben je een man en wil je graag kinderen? En gebruik je medicijnen met een hoog risico, of ga je die gebruiken? Dan kan het zijn dat deze waarschuwingen ook voor jou gelden. Vraag dat altijd na bij je arts of apotheker. Zij kunnen je hierover informeren.

Zwangerschapspreventieprogramma

Bepaalde medicijnen vergroten de kans op aangeboren afwijkingen bij baby’s als ze worden gebruikt door zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of mannen met een kinderwens. Hiervoor hebben de fabrikanten die deze middelen op de markt brengen speciale zwangerschapspreventieprogramma’s (ZPP’s) opgesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met je arts of apotheker.