Humaan papillomavirus en vaccins

Het humaan papillomavirus (HPV) is heel besmettelijk en komt veel voor. Van dit virus zijn er meer dan 100 soorten. Zo’n 80 tot 90% van mensen die seksueel actief zijn, krijgen een keer een HPV-infectie. Meestal ruimt het lichaam dit virus zelf binnen twee jaar weer op, maar soms blijft het aanwezig en kan het kanker veroorzaken.

Baarmoederhalskanker en HPV

De meest voorkomende vorm van kanker die door HPV wordt veroorzaakt is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn kanker in de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis, in de mondholte, in de keel en in de slokdarm. Bij ongeveer 1 op de 100 vrouwen leidt een HPV-infectie tot een (voorstadium van) baarmoederhalskanker. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker ontdekt. Ook jongens kunnen door een HPV-besmetting kanker krijgen, hoewel de kans kleiner is.

Meisjes krijgen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een uitnodiging in het jaar dat ze 13 jaar worden om zich tegen dit virus te laten vaccineren.

Hoe werkt het HPV-vaccin?

Door de vaccinatie tegen HPV gaat het lichaam zichzelf beschermen tegen de dit virus. In HPV-vaccins zitten enkele stukjes van het humaan papillomavirus. Door de vaccinatie herkent het afweersysteem van het lichaam het echte virus en ruimt dit op. Zo wordt een HPV-infectie voorkomen. De vaccins beschermen niet tegen alle varianten van het HPV. De vaccins beschermen tegen de gevaarlijke HPV-varianten die baarmoederhalskanker veroorzaken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de HPV-vaccins?

De meest voorkomende bijwerkingen van HPV-vaccins zijn:

  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • vermoeidheid
  • pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar de injectie is toegediend.

Deze bijwerkingen komen regelmatig voor en verdwijnen na een paar dagen.

Voor meer informatie over de bijwerkingen van de HPV-vaccins kunt u kijken op de CBG Geneesmiddeleninformatiebank.

Vermoedt u dat uw kind last heeft van een (mogelijke) bijwerking na de vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Of neem contact op met uw huisarts, apotheker of verpleegkundige. Het is belangrijk om bijwerkingen te melden, omdat dan zeer zeldzame bijwerkingen in kaart gebracht kunnen worden.

Wat is de rol van het CBG bij de HPV-vaccins?

Elk vaccin wordt onderzocht voordat het mag worden gebruikt. Het CBG beoordeelt of het vaccin goed wordt gemaakt en het de juiste kwaliteit heeft. Ook wordt gekeken hoe goed het vaccin werkt en wat de bijwerkingen zijn. In studies krijgen gezonde volwassenen en kinderen het vaccin. Daarna wordt gemeten hoeveel afweerstoffen aangemaakt zijn. Ook wordt gekeken of het vaccin besmetting met het virus en voorstadia van baarmoederhalskanker en voorstadia van anale kanker kan voorkomen.

In de studies worden alle ongewenste of ongewone reacties na vaccinatie gemeld. Daarna wordt zorgvuldig bekeken of deze reacties door het vaccin zijn veroorzaakt. Als dit zo is, en de bijwerking was nog niet bekend, worden de productinformatie en bijsluiter aangepast.

Als het vaccin in Nederland geregistreerd is volgt het CBG met veel aandacht de kwaliteit, werking en veiligheid. Onverwachte of opmerkelijke veranderingen worden besproken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken wat er aan de hand is, hoe vaak een bijwerking wordt gemeld en hoe ernstig dit is. Het kan zijn dat het CBG extra informatie of extra onderzoek vraagt aan het farmaceutische bedrijf. Als er een nieuwe bijwerking is, dan zorgt het CBG dat de informatie hierover in de productinformatie en bijsluiter komt.

Meer informatie over het HPV-vaccin Cervarix?

Kijk op de pagina over het HPV-vaccin Cervarix. Hier staat onder andere informatie over hoe het werkt, de bijwerkingen en de onderzoeken naar vaccins.