Coronavaccin HIPRA (Bimervax)

Bimervax is een geadjuveerd recombinant eiwitvaccin. Het vaccin verkleint de kans dat u ziek of ernstig ziek wordt door het coronavirus. Het vaccin is goedgekeurd als boostervaccin in de Europese Unie.

Wat is Bimervax?

Bimervax is een coronavaccin van HIPRA dat u beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Het coronavaccin is te gebruiken als boosterprik voor mensen vanaf 16 jaar, die eerder gevaccineerd zijn met een coronavaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Een boosterprik wordt gegeven om het afweersysteem opnieuw te activeren als de bescherming na de basisserie is afgenomen.

Hoe werkt het vaccin?

Bimervax is een zogenoemd geadjuveerd recombinant eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van de alfa- en bèta-variant van het coronavirus. Deze zijn in het laboratorium gemaakt. Ook zit in het vaccin een ‘adjuvans’. Dat is een hulpstof die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt.

Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken tegen de eiwitdeeltjes. Komt het lichaam later in aanraking met het coronavirus, dan wordt het virus herkend. Het afweersysteem maakt de kans kleiner dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Hoe lang beschermt het vaccin tegen COVID-19?

Op dit moment weten we niet hoe lang dit vaccin beschermt tegen het coronavirus. De mensen die deelnamen aan de klinische studies worden de komende tijd goed in de gaten gehouden, voor minimaal twee jaar.

Van andere coronavaccins weten we dat de bescherming na vaccinatie hoog is, maar dat het aantal antistoffen na verloop van tijd langzaam afneemt.

Voor wie is het vaccin bedoeld?

Bimervax is geschikt voor mensen vanaf 16 jaar, die eerder gevaccineerd zijn met een coronavaccin van Moderna of Pfizer/BioNTech. 

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Bimervax zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig en verdwijnen meestal binnen een paar dagen na de prik.

Heeft u last van bijwerkingen na vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. De werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van Bimervax houden we, ook na markttoelating, goed in de gaten.
 

Productinformatie

De bijsluiter en de productinformatie voor zorgverleners van Bimervax vindt u binnenkort op de website van de Geneesmiddeleninformatiebank en zijn al te vinden op de website van het EMA. Daarnaast zijn op de EMA-website ook de samenvatting van het beoordelingsrapport en het risicomanagementplan beschikbaar.