Overgevoeligheid voor medicijnen en risicogroepen

Elk medicijn bestaat uit werkzame stoffen en andere stoffen, de zogenaamde hulpstoffen. Hulpstoffen zorgen bijvoorbeeld voor de kleur van een tablet. Meestal hebben hulpstoffen weinig of geen risico’s. Maar heeft u een allergie? Of hoort u bij een risicogroep? Dan is het goed om op te letten, zeker als u van medicijn wisselt.

Heeft u een allergie?

Voor sommige hulpstoffen kunt u allergisch zijn. U kunt bijvoorbeeld niet tegen gluten. Dan heeft u glutenvrije medicijnen nodig. In de CBG Geneesmiddeleninformatiebank ziet u welke medicijnproducten gluten bevatten.

Of u bent allergisch voor koemelk. Vraag dan aan uw arts of apotheker of er een alternatief medicijn is zonder lactose. Uw arts of apotheker kan u ook extra uitleg geven.

Alle hulpstoffen vindt u in rubriek 6 van de bijsluiter van uw medicijn.

Valt u in een risicogroep?

Een paar groepen mensen moeten altijd opletten met bepaalde hulpstoffen in medicijnen. Dat zijn de volgende zogeheten risicogroepen:

  • kinderen en baby’s
  • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • ouderen
  • mensen met minder goed werkende lever of nieren

Deze risicogroepen mogen sommige stoffen niet of slechts heel weinig binnen krijgen. Is er een risico, dan staat dat vermeld in rubriek 2 van de bijsluiter.

Vraag advies aan uw arts of apotheek

Vertel uw arts en apotheker waarvoor u allergisch bent of dat u tot een risicogroep behoort. Zij weten welke stoffen in uw medicijnen zitten, en of u die medicijnen mag hebben. Vraag uw arts of apotheker om advies.

Verandering van een hulpstof

Fabrikanten vervangen soms een hulpstof in een medicijn. Het medicijn met de ‘oude’ hulpstof is daarna soms nog wel een tijdje te koop. Let bij een allergie of als u bij een risicogroep hoort dan op of u het oude of het nieuwe medicijn gebruikt.

Om precies te weten welke hulpstoffen er in uw medicijn zitten, kijkt u in de bijgeleverde papieren bijsluiter. In rubriek 6 hiervan staat welke hulpstoffen in het medicijn zitten

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.