Overgevoeligheid voor medicijnen en risicogroepen

Elk medicijn bestaat uit werkzame stoffen en andere stoffen, de zogenaamde hulpstoffen. Hulpstoffen zorgen bijvoorbeeld voor de kleur van een tablet. Meestal hebben hulpstoffen weinig of geen risico’s. Maar heb je een allergie? Of hoor je bij een risicogroep? Dan is het goed om op te letten, zeker als je van medicijn wisselt.

Heb je een allergie?

Voor sommige hulpstoffen kun je allergisch zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet tegen gluten. Dan heb je glutenvrije medicijnen nodig. In de CBG Geneesmiddeleninformatiebank zie je welke medicijnproducten gluten bevatten.

Of je bent allergisch voor koemelk. Vraag dan aan je arts of apotheker of er een alternatief medicijn is zonder lactose. Je arts of apotheker kan je ook extra uitleg geven.

Alle hulpstoffen vind je in rubriek 6 van de bijsluiter van je medicijn.

Val je in een risicogroep?

Een paar groepen mensen moeten altijd opletten met bepaalde hulpstoffen in medicijnen. Dat zijn de volgende zogeheten risicogroepen:

  • kinderen en baby’s
  • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • ouderen
  • mensen met minder goed werkende lever of nieren

Deze risicogroepen mogen sommige stoffen niet of slechts heel weinig binnen krijgen. Is er een risico, dan staat dat vermeld in rubriek 2 van de bijsluiter.

Vraag advies aan je arts of apotheek

Vertel je arts en apotheker waarvoor je allergisch bent of dat je tot een risicogroep behoort. Zij weten welke stoffen in je medicijnen zitten, en of je die medicijnen mag hebben. Vraag je arts of apotheker om advies.

Verandering van een hulpstof

Fabrikanten vervangen soms een hulpstof in een medicijn. Het medicijn met de ‘oude’ hulpstof is daarna soms nog wel een tijdje te koop. Let bij een allergie of als je bij een risicogroep hoort dan op of je het oude of het nieuwe medicijn gebruikt.

Om precies te weten welke hulpstoffen er in je medicijn zitten, kijk je in de bijgeleverde papieren bijsluiter. In rubriek 6 hiervan staat welke hulpstoffen in het medicijn zitten

Heb je vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.