Valeriaan (Valeriana officinalis L.)

Kruidenproducten met valeriaan zijn als geneesmiddel goedgekeurd tegen nervositeit en bij slaapproblemen. Kruidenproducten met valeriaan worden als kruidensupplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals tandvleesproblemen, hoofdpijn of verkoudheid.

Combinatie met medicijnen

Kruidenproducten met valeriaan kunnen invloed hebben op hoeveel er van een medicijn in het lichaam zit dat je op hetzelfde moment gebruikt. Dit is een wisselwerking. Voorbeelden van medicijnen waarvan valeriaan de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden:

  • antipsychotica

Ook kunnen kruidenpreparaten met valeriaan een vergelijkbaar effect hebben als medicijnen met een kalmerende werking. Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenproduct met Valeriaan en kalmerende medicijnen? Dan kan het kalmerende effect sterker worden. Het wordt afgeraden om kruidenproducten met Valeriaan en kalmerende medicijnen tegelijk te gebruiken.

Overleg met jouw arts of apotheker

Vertel altijd jouw arts en apotheker dat je kruidenproducten met valeriaan wilt gaan gebruiken of gebruikt. Dit is vooral belangrijk als je kalmerende medicijnen gebruikt of moet gaan gebruiken.

Bijwerkingen van kruidenproducten met Valeriaan

Bijwerkingen van kruidenproducten met Valeriaan die gemeld zijn, zijn onder andere:

  • maag-darmklachten, zoals misselijkheid
  • buikkrampen

Beoordeling en goedkeuring

Beoordeling en goedkeuring van een kruidengeneesmiddel is onder andere gebaseerd op de kruidenmonografie van het EMA . Voor goedkeuring vindt er een wetenschappelijke beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van het kruidenpreparaat plaats.

In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met Valeriaan op de markt, net als in andere Europese landen.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.