Valeriaan (Valeriana officinalis L.)

Valeriaan of Valeriana officinalis L. is een plant die voorkomt in Europa en Azië. De wortel van de plant wordt gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met valeriaan. Er kan een wisselwerking ontstaan. 

Gebruik van valeriaan

Valeriaan is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel tegen: 

  • nervositeit en slaapproblemen 

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar valeriaan in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond.  

Valeriaan combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met valeriaan combineert, kunnen deze soms invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Een medicijn kan dan ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan.  

Valeriaan kan een vergelijkbare werking hebben als kalmerende medicijnen. Gebruik je valeriaan in combinatie met kalmerende medicijnen? Dan kan het kalmerende effect sterker worden. Wees daarom voorzichtig als je kruidenproducten met valeriaan en kalmerende medicijnen tegelijk gebruikt. 

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met valeriaan

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met valeriaan? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijgt van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker.  

Beoordeling

In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met Valeriaan op de markt, net als in andere Europese landen. Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of een andere medicijnautoriteit in Europa.  

Er zijn ook homeopathische geneesmiddelen met valeriaan geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld. 

Kruidensupplementen met valeriaan zijn ook te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Unie.