Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)

Rode zonnehoed of Echinacea purpurea is een plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De bovengrondse delen van de plant worden gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met rode zonnehoed in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan.

Gebruik van rode zonnehoed

Rode zonnehoed is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel voor: 

  • het verminderen van verkoudheidsklachten  
  • het verbeteren van de weerstand  
  • behandeling van huiduitslag 

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar rode zonnehoed in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond. 

Rode zonnehoed combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met rode zonnehoed combineert, kunnen deze soms invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Een medicijn kan dan ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Maar de wisselwerkingen die momenteel bekend zijn bij het gebruik van rode zonnehoed, zijn klein en hebben in de meeste gevallen geen gevolgen voor de gezondheid. 

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met rode zonnehoed

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met rode zonnehoed? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijg van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker.

Beoordeling

 In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met rode zonnehoed op de markt, net als in andere Europese landen. Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of een andere medicijnautoriteit in Europa. 

Er zijn ook homeopathische geneesmiddelen met geelwortel geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld. 

Kruidensupplementen met rode zonnehoed zijn ook te vinden op de markt in Nederland. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Unie.