Mariadistel (Silybum marianum)

Mariadistel of Silybum marianum is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten komt. De zaden van de plant wordt gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met Mariadistel in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan. 

Gebruik van Mariadistel

Mariadistel is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel tegen:  

  • maag- en darmklachten.  

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar mariadistel in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond. 

Mariadistel combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met Mariadistel combineert, kunnen deze soms invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Een medicijn kan dan ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan.

Kruidenmiddelen met mariadistel kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:  

  • diabetesmiddelen 
  • bloeddrukverlagers 
  • antibiotica 
  • hart- en vaatmedicijnen 

Kruidenmiddelen met Mariadistel kunnen de insulinegevoeligheid verhogen, een verlagend effect op de bloedsuikerspiegel hebben, en de werking van het antibioticum metronidazole verminderen.  

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met mariadistel

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met Mariadistel? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijgt van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker. 

Beoordeling

In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met Mariadistel op de markt. In andere Europese landen zijn ze wel verkrijgbaar. Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of een andere medicijnautoriteit in Europa.  

Er zijn geen homeopathische geneesmiddelen met Mariadistel geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld.  

Kruidensupplementen met Mariadistel zijn wel  te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door  de Europese Unie.