Mariadistel (Silybum marianum)

Kruidenproducten met mariadistel zijn als geneesmiddel goedgekeurd bij maag- en darmklachten. Hierbij moet een ernstige aandoening eerst door een arts worden uitgesloten. Kruidenproducten met mariadistel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals bij hooikoorts, spataderen of klachten rondom de menstruatie.

Combinatie met medicijnen

Kruidenproducten met mariadistel kunnen invloed hebben op hoeveel er van een medicijn in je lichaam zit dat je op hetzelfde moment gebruikt. Dit is een wisselwerking. Voorbeelden van medicijnen waarvan mariadistel de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden:

  • diabetesmiddelen
  • bloeddrukverlagers
  • antibiotica
  • hart- en vaatmedicijnen

Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenproduct met mariadistel en diabetesmedicijnen, bloeddrukverlagers, bètablokkers en/of antibiotica? Een kruidenproduct met mariadistel kan de insulinegevoeligheid verhogen, kan een verlagend effect op de bloedsuikerspiegel hebben, en kan de werking van het antibioticum metronidazole verminderen.

Overleg met jouw arts of apotheker

Vertel altijd jouw arts en apotheker dat je kruidenproducten met mariadistel wilt gaan gebruiken of gebruikt. Dit is vooral belangrijk als je diabetesmedicijnen, bloeddrukverlagers, bètablokkers, het antibioticum metronidazole gebruikt of moet gaan gebruiken.

Bijwerkingen van kruidenproducten met mariadistel

Bijwerkingen van kruidenproducten met mariadistel die gemeld zijn, zijn onder andere:

  • maag-darm klachten, zoals een droge mond, misselijkheid en diarree
  • hoofdpijn
  • allergische reactie

Beoordeling en goedkeuring

Beoordeling en goedkeuring van een kruidengeneesmiddel met mariadistel is onder andere gebaseerd op de kruidenmonografie  van het EMA. Voor goedkeuring vindt er een wetenschappelijke beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van het kruidenpreparaat plaats. In Nederland zijn geen kruidengeneesmiddelen met mariadistel op de markt. Deze zijn wel beschikbaar in andere Europese landen.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen  zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.