Knoflook (Allium sativum)

Knoflook of Allium sativum is een plant die van oorsprong voorkomt in Centraal Azië. Knoflook wordt gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met knoflook in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan. Dit geldt niet voor het gebruik van knoflook bij het klaarmaken van eten. 

Gebruik van knoflook

Knoflook is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel tegen: 

  • Verkoudheidsklachten bij volwassenen.
  • Slagaderverkalking bij volwassenen.

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar knoflook in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond.

Knoflook combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met knoflook combineert, kunnen deze in sommige gevallen invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Een medicijn kan dan ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. 


Kruidenmiddelen met knoflook kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:

  • bloedverdunners
  • Antivirale medicijnen (saquinavir)  

Gebruik je knoflook in combinatie met bloedverdunners? Dan kan de tijd die het bloed nodig heeft om te stollen langer of korter worden. Dit is afhankelijk van welke bloedverdunner je gebruikt. 

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met knoflook

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met knoflook? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijgt van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of zorgverlener.

Beoordeling

In Nederland zijn geen kruidengeneesmiddelen met knoflook op de markt. In andere Europese landen zijn ze wel verkrijgbaar. Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er wel een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of een andere medicijnautoriteit in Europa. 

Er zijn homeopathische geneesmiddelen met knoflook geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld.

Kruidensupplementen met knoflook zijn wel te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Unie.