Groene thee (Camellia sinensis)

Groene thee of Camellia sinensis is een plant die oorspronkelijk uit China komt. De plant wordt gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met groene thee in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan. 

Gebruik van groene thee

Groene thee is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel voor:

  • behandeling van wratten op de huid van de geslachtorganen en rond de anus.

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar groene thee in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond.

Groene thee combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met groene thee combineert, kunnen deze soms invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Een medicijn kan dan ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. 

Kruidenmiddelen met groene thee kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:

  • middelen tegen angst (anxiolytica
  • Foliumzuur (B-vitamine)
  • hart- en vaatmedicijnen

Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenproduct met groene thee en bètablokkers en/of hoge doseringen foliumzuur (5 mg of meer per dag)? Dan kunnen kruidenproducten met groene thee de werkzaamheid van bètablokkers en foliumzuur verminderen.

Er zijn geen aanwijzingen dat het regelmatig drinken van een halve liter groene thee per dag (of minder) leidt tot wisselwerkingen met andere medicijnen. 

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met groene thee

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met groene thee? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijgt van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker.

Beoordeling

In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met groene thee op de markt, net als in andere Europese landen. Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of andere medicijnautoriteit in Europa.

Er zijn geen homeopathische geneesmiddelen met groene thee geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld.

Kruidensupplementen met groene thee zijn wel te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Unie.