Groene thee (Camellia sinensis)

Kruidenproducten met groene thee zijn als geneesmiddel goedgekeurd bij de behandeling van wratten op de huid van de geslachtsorganen en rond de anus (crème) en om vermoeidheid en een gevoel van zwakte te verminderen.

Kruidenproducten met groene thee worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals tegen hoofdpijn en voor het verbeteren van de algehele conditie en de weerstand.

Combinatie met medicijnen

Kruidenproducten met groene thee kunnen invloed hebben op hoeveel er van een medicijn in je lichaam zit dat je op hetzelfde moment gebruikt. Dit is een wisselwerking. Voorbeelden van medicijnen waarvan groene thee de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden:

  • Middelen tegen angst (anxiolytica)
  • Foliumzuur (B-vitamine)
  • Hart- en vaatmedicijnen

Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenproduct met groene thee en bètablokkers en/of foliumzuur? Kruidenproducten met groene thee kunnen de werkzaamheid van bètablokkers en foliumzuur verminderen.

Er zijn geen aanwijzingen dat het regelmatig drinken van een halve liter groene thee per dag (ongeveer 3 of 4 koppen van 125-150 ml) of minder leidt tot wisselwerkingen met andere medicijnen.

Overleg met jouw arts of apotheker

Vertel altijd jouw arts en apotheker dat je kruidenproducten met groene thee wilt gaan gebruiken of gebruikt. Dit is vooral belangrijk als je bètablokkers en/of foliumzuur gebruikt of moet gaan gebruiken. Dit hoeft niet als je een halve liter Groene thee per dag of minder drinkt.

Bijwerkingen van kruidenproducten met Groene thee

Bijwerkingen van kruidenproducten met groene thee als crème die gemeld zijn, zijn vooral:

  • lokale huidreacties

Bijwerkingen van kruidenproducten met groene thee die via de mond (oraal) gebruikt worden die gemeld zijn, zijn onder andere:

  • maag-darm problemen
  • misselijkheid
  • spierpijn

Beoordeling en goedkeuring

Beoordeling en goedkeuring van een kruidengeneesmiddel is onder andere gebaseerd op de kruidenmonografie van het EMA. Voor goedkeuring vindt er een wetenschappelijke beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van het kruidenpreparaat plaats.

In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met Groene thee op de markt, net als in andere Europese landen.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.