Geelwortel of kurkuma (Curcuma longa)

Geelwortel, kurkuma of Curcuma longa is een plant die oorspronkelijk uit India komt. De wortel van de plant wordt gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met geelwortel in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan.

Gebruik van kruidenmiddelen met geelwortel

Geelwortel is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel voor:

  • verlichting van maag- en darmklachten bij volwassenen.

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar geelwortel in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond.

Geelwortel combineren met medicijnen

Geelwortel (vers of gedroogd) dat je in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel heeft geen invloed op jouw medicijnen.

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met geelwortel combineert, kunnen deze in sommige gevallen invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Hierdoor kan een medicijn ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan.

Kruidenmiddelen met geelwortel kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:

  • antikankermedicijnen
  • bloeddrukverlagers
  • ontstekingsremmers

Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenmiddel met geelwortel en een antikankermedicijn (bijvoorbeeld tamoxifen) of een ontstekingsremmer (bijvoorbeeld sulfasalazine)? Dan kan geelwortel ervoor zorgen dat jouw medicijn tegen kanker of ontstekingen minder goed werkt of dat er juist meer bijwerkingen ontstaan.

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met geelwortel

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met geelwortel? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijgt van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker.

Beoordeling

Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of andere medicijnautoriteit in Europa. In Nederland zijn geen kruidengeneesmiddelen met geelwortel op de markt. In andere Europese landen zijn ze wel verkrijgbaar.

Er zijn geen homeopathische geneesmiddelen met geelwortel geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld.

Kruidensupplementen met geelwortel zijn wel te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de EFSA (European Food Safety Authority) van de Europese Unie.