Geelwortel of kurkuma (Curcuma longa)

Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.

Combinatie met medicijnen

Kruidenproducten met geelwortel kunnen invloed hebben op hoeveel er van een medicijn in het lichaam zit dat u op hetzelfde moment gebruikt. Dit is een wisselwerking. Voorbeelden van medicijnen waarvan geelwortel de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden:

  • antikankermedicijnen
  • bloeddrukverlagers
  • ontstekingsremmers

Gebruikt u op hetzelfde moment een kruidenproduct met geelwortel en een antikankermedicijn (bijvoorbeeld tamoxifen) of een ontstekingsremmer (bijvoorbeeld sulfasalazine)? Dan kan geelwortel ervoor zorgen dat uw medicijn tegen kanker of ontstekingen minder goed werkt.

Geelwortel (vers of gedroogd) dat u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel heeft geen invloed op uw medicijnen.

Overleg met uw arts of apotheker

Vertel altijd uw arts en apotheker dat u kruidenproducten met geelwortel wilt gaan gebruiken of gebruikt. Dit is vooral belangrijk als u antikankermedicijnen of een ontstekingsremmer gebruikt of moet gaan gebruiken.

Beoordeling en goedkeuring

Beoordeling en goedkeuring van een kruidengeneesmiddel is onder andere gebaseerd op de kruidenmonografie van het EMA. Voor goedkeuring vindt er een wetenschappelijke beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van het kruidenpreparaat plaats. In Nederland zijn geen kruidengeneesmiddelen met geelwortel op de markt. Deze zijn wel beschikbaar in andere Europese landen.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.