Danshen of rode salie (Salvia miltiorrhiza)

Kruidenproducten met rode salie of Danshen zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor het verminderen van milde menstruatiepijn bij volwassen vrouwen. Kruidenproducten met rode salie worden als kruidensupplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals hartproblemen, hoge bloeddruk of bij een verhoogd cholesterol.

Combinatie met medicijnen

Kruidenpreparaten met rode salie kunnen invloed hebben op hoeveel er van een medicijn in je lichaam zit dat je op hetzelfde moment gebruikt. Dit is een wisselwerking. Voorbeelden van medicijnen waarvan rode salie de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden:

  • bloedverdunners

Kruidenproducten met rode salie kunnen daarnaast invloed hebben op je bloedstolling. Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenproduct met rode salie en bloedverdunners? Dan kan de tijd die het bloed nodig heeft om te stollen langer worden.

Overleg met jouw arts of apotheker

Vertel altijd jouw arts en apotheker dat je kruidenproducten met rode salie wilt gaan gebruiken of gebruikt. Dit is vooral belangrijk als je antistollingsmiddelen gebruikt of moet gaan gebruiken.

Bijwerkingen van kruidenproducten met rode salie

Bijwerkingen van kruidenproducten met rode salie die gemeld zijn, zijn onder andere:

  • maagklachten, zoals misselijkheid
  • darmklachten, zoals diarree

Beoordeling en goedkeuring

Beoordeling en goedkeuring van een kruidengeneesmiddel is onder andere gebaseerd op informatie van het EMA. Voor goedkeuring vindt er een wetenschappelijke beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van het kruidenpreparaat plaats.

In Nederland zijn kruidengeneesmiddelen met rode salie op de markt, net als in andere Europese landen.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.