Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius L.)

Amerikaanse ginseng of Panax quinquefolius L., is een plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De wortel van de plant wordt gebruikt in kruidenmiddelen. Let op bij het gebruik van kruidenmiddelen met Amerikaanse ginseng in combinatie met medicijnen. Er kan een wisselwerking ontstaan.

Gebruik van Amerikaanse ginseng

Amerikaanse ginseng is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel tegen:

  • vermoeidheid en zwakte bij volwassenen.

Er bestaan ook supplementen en homeopathische geneesmiddelen waar Amerikaanse ginseng in zit. Hiervan is het gezondheidseffect niet officieel aangetoond.

Amerikaanse ginseng combineren met medicijnen

Als je medicijnen en kruidenmiddelen met Amerikaanse ginseng combineert, kunnen deze soms invloed hebben op elkaar. Dit noemen we een wisselwerking. Een medicijn kan dan ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan.

Kruidenmiddelen met Amerikaanse ginseng kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:

  • bloedverdunners

Amerikaanse ginseng kan je bloedstolling veranderen. Gebruik je Amerikaanse ginseng in combinatie met bloedverdunners? Dan kan de tijd die het bloed nodig heeft om te stollen langer worden.

Bijwerkingen van kruidenmiddelen met Amerikaanse ginseng

Kruidenmiddelen kunnen net als (andere) medicijnen ook bijwerkingen geven. Gebruik je kruidenmiddelen met Amerikaanse ginseng? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen. Als je last krijgt van bijwerkingen, kun je dit melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je dit bespreken met je arts of apotheker.

Beoordeling

In Nederland zijn geen kruidengeneesmiddelen met Amerikaanse ginseng op de markt. In andere Europese landen zijn ze wel verkrijgbaar. Voor goedkeuring van een kruidengeneesmiddel vindt er een wetenschappelijke beoordeling plaats door het CBG of andere medicijnautoriteit in Europa.

Er zijn geen homeopathische geneesmiddelen met Amerikaanse ginseng geregistreerd in Nederland. Van homeopathische geneesmiddelen is de werkzaamheid niet wetenschappelijk beoordeeld.

Kruidensupplementen met Amerikaanse ginseng zijn wel te vinden op de Nederlandse markt. Van kruidensupplementen zijn de werkzaamheid en veiligheid niet wetenschappelijk beoordeeld. De gezondheidsclaims zijn nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Unie.