Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius L.)

Kruidenproducten met Amerikaanse ginseng zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor de behandeling van vermoeidheid en zwakte bij volwassenen. Kruidenproducten met Amerikaanse ginseng worden als kruidensupplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals koorts, verkoudheid, of zwangerschapsmisselijkheid.

Combinatie met medicijnen

Kruidenproducten met Amerikaanse ginseng kunnen invloed hebben op hoeveel er van een medicijn in uw lichaam zit dat u op hetzelfde moment gebruikt. Dit is een wisselwerking. Voorbeelden van medicijnen waarvan Amerikaanse ginseng de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden:

  • bloedverdunners

Ook kunnen kruidenproducten met Amerikaanse ginseng daarnaast invloed hebben op uw bloedstolling. Gebruikt u op hetzelfde moment een kruidenproduct met Amerikaanse ginseng en bloedverdunners? Dan kan de tijd die het bloed nodig heeft om te stollen langer of korter worden. Dit is afhankelijk van welk medicijn u gebruikt. Het risico op trombose of een hart of herseninfarct neemt toe.

Overleg met uw arts of apotheker

Vertel altijd uw arts en apotheker dat u kruidenproducten met Amerikaanse ginseng wilt gaan gebruiken of gebruikt. Dit is vooral belangrijk als u antistollingsmiddelen gebruikt of moet gaan gebruiken.

Bijwerkingen van kruidenproducten met Amerikaanse ginseng

Bijwerkingen van kruidenproducten met Amerikaanse ginseng die gemeld zijn, zijn onder andere:

  • slaapproblemen
  • maagklachten, zoals misselijkheid
  • darmklachten, zoals verstopping en diarree.

Beoordeling en goedkeuring

Beoordeling en goedkeuring van een kruidengeneesmiddel is onder andere gebaseerd op de kruidenmonografie van het EMA. Voor goedkeuring vindt er een wetenschappelijke beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van het kruidenpreparaat plaats.

In Nederland zijn geen kruidengeneesmiddelen met Amerikaanse ginseng op de markt. Deze zijn wel beschikbaar in andere Europese landen.

De werkzaamheid en veiligheid van kruidensupplementen zijn niet wetenschappelijk beoordeeld.