Generieke of merkloze medicijnen

Ziet uw medicijn er anders uit dan u gewend bent? Herkent u de naam of het doosje niet? Dan heeft u mogelijk een merkloos of generiek medicijn gekregen. Zeven van de 10 medicijnen die mensen op recept ophalen bij de apotheek, zijn generiek.

Wat is een generiek medicijn?

Een generiek medicijn is een soort ‘kopie’ van een merkmedicijn. De stof die ervoor zorgt dat een medicijn werkt, heet de werkzame stof. In het generieke medicijn zit dezelfde werkzame stof, in dezelfde sterkte. Een generiek medicijn werkt dus hetzelfde als het originele merkmedicijn. Wel kan het er anders uitzien, een andere verpakking hebben, of anders smaken.

Een generiek medicijn is net zo goed als het origineel. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht. U kunt meer over deze onderzoeken lezen op de pagina Extra medische informatie voor zorgverleners.

Waarom krijgt u een generiek medicijn?

Uw zorgverzekeraar of apotheker kiest meestal voor een generiek middel omdat het goedkoper is. Soms krijgt u een vervangend (generiek) middel omdat het medicijn dat u gewend bent tijdelijk niet leverbaar is. 

Op de website Apotheek.nl vindt u meer informatie over medicijnprijzen en vergoedingen. Ook kunt u advies vragen aan uw arts of apotheker.

Heeft u een allergie? Let dan goed op!

Het generieke medicijn is bijna precies hetzelfde als het origineel, maar niet helemaal. Soms zitten er namelijk andere ‘hulpstoffen’ in. Bent u allergisch voor één van die stoffen? Bijvoorbeeld voor gluten of lactose? Dan is het goed om op te letten, zeker als u van (generiek) medicijn wisselt. Laat uw arts en apotheker altijd weten of u ergens allergisch voor bent.

Brochure merkloze medicijnen

Misschien vraagt u zich af of u een ‘generieke’ medicijn veilig kunt gebruiken. En of de werking hetzelfde is als van merkmedicijnen. Voor antwoorden op deze en andere vragen is er de brochure Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen. Het CBG heeft de brochure gemaakt in samenwerking met 10 patiëntenorganisaties en in overleg met artsen en apothekers.