Ziet uw medicijn er anders uit dan u gewend bent? Herkent u de naam op het doosje niet? Dan heeft u mogelijk een merkloos medicijn gekregen. Dit heet ook wel een generiek medicijn. Zeven van de tien medicijnen die mensen op recept ophalen bij de apotheek, zijn generiek. Op deze pagina leest u alles over merkloze medicijnen.
Wat is een generiek medicijn?
Een generiek medicijn is een soort ‘kopie’ van een merkmedicijn. De stof die ervoor zorgt dat een medicijn werkt, heet de werkzame stof. In het generieke medicijn zit dezelfde werkzame stof. In dezelfde sterkte. Een generiek medicijn werkt hetzelfde als het originele merkmedicijn. Een generiek medicijn kan er wel anders uitzien, een andere verpakking hebben of anders smaken.
Een merkloos medicijn werkt net zo goed als het origineel. Dit is uitgebreid onderzocht. Meer weten over deze onderzoeken? Deze staan op de pagina Extra medische informatie voor zorgverleners.
Waarom krijgt u een generiek medicijn?
De zorgverzekeraar of apotheker kiest meestal voor een merkloos medicijn, omdat het goedkoper is dan het merkmedicijn. Het kan ook dat u een ander merkloos medicijn krijgt omdat het nog goedkoper is dan het merkloze medicijn dat u eerst kreeg. Soms krijgt u een generiek middel omdat het merkmedicijn tijdelijk niet leverbaar is.
Allergisch? Let op!
Een merkloos medicijn is bijna hetzelfde als het origineel. Maar niet helemaal. De werkzame stof is hetzelfde. De hulpstoffen zijn soms anders. Let op als u allergisch bent bij het wisselen van medicijn. Bijvoorbeeld als u allergisch bent voor gluten of lactose. Vertel een apotheker of arts altijd waarvoor u allergisch bent.
Lees meer: Ik heb een allergie en wil meer weten over hulpstoffen
Brochure merkloze medicijnen
Misschien vraagt u zich af of u een ‘generieke’ medicijn veilig kunt gebruiken. En of de werking hetzelfde is als van merkmedicijnen. Voor antwoorden op deze en andere vragen is er de brochure Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen. Het CBG heeft de brochure gemaakt in samenwerking met 10 patiëntenorganisaties en in overleg met artsen en apothekers.