COVID-19 advies

Onderzoeksgroepen van ziekenhuizen, startups en kleine farmaceutische ondernemingen kunnen snel en kosteloos wetenschappelijk advies aanvragen voor onderzoek naar medicijnen voor preventie of behandeling van COVID-19. Dit advies is bedoeld ter ondersteuning van onderzoek waarbij medicijnen en vaccins getest worden als mogelijke preventie en behandeling van COVID-19. Het COVID-19 advies kan helpen sneller en beter inzicht te krijgen in de veiligheid en werking van deze medicijnen.

Scope van het advies

Er vindt momenteel veel nieuw onderzoek plaats naar het vinden van vaccins en medicijnen tegen COVID-19. Om dit onderzoek zo doeltreffend mogelijk te laten verlopen, zijn er wereldwijd afspraken gemaakt hoe dit onderzoek in te richten om de opbrengst te maximaliseren. Voor COVID-19 onderzoeken zijn er daarom specifieke punten om rekening mee te houden in de onderzoeksopzet.

Op basis van die kennis kan de Nederlandse medicijnautoriteit adviseren over aandachtspunten voor de onderzoeksopzet en vragen over werkzaamheid en veiligheid van medicijnen beantwoorden. Het advies is uiteraard toegespitst op de behoeften en vragen van de specifieke onderzoeksgroep, maar kan bijvoorbeeld gaan over: 

 • Dose-ranging studies 
  Veel medicijnen die nu onderzocht worden tegen COVID-19 zijn al op de markt voor andere indicaties, zoals malaria, HIV of hoge bloeddruk. Voor preventie of behandeling van COVID-19 is mogelijk een andere optimale dosering nodig. Het CBG kan adviseren over de opzet van deze doseringsstudies. 
   
 • Gevalideerde eindpunten 
  Het CBG kan helpen in het formuleren van de juiste primaire en/of secundaire eindpunten van de studieopzet. 
   
 • Poolen en vergelijken van onderzoeksprotocollen 
  Om onderzoek zo doeltreffend mogelijk te maken, worden Europees en internationaal afspraken gemaakt over de inrichting van onderzoek om de opbrengst te maximaliseren. Het CBG kan adviseren bij de onderzoeksopzet op basis van de laatste kennis van Europese en internationale richtlijnen. Harmonisatie van vaccinonderzoeken maakt het bijvoorbeeld mogelijk om resultaten internationaal te kunnen vergelijken.

Aanmelden voor COVID-19 advies

Wilt u zich direct aanmelden voor versneld en gratis COVID-19 advies, vul dan het aanvraagformulier in. Bij 'type of advice' selecteert u de optie 'Customised advice other' ('Covid'). Wilt u graag meer informatie? Neem contact op via e-mail. Vermeld hierin in ieder geval uw contactgegevens, het onderwerp van advies en waar mogelijk enige verdere achtergrondinformatie. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Voor dit speciale advies worden geen kosten in rekening gebracht voor onderzoeksgroepen in ziekenhuizen, startups en kleine ondernemingen.

Meer informatie over wetenschappelijk advies

Het CBG heeft al ruim twintig jaar ervaring met wetenschappelijk advies in Nederland en in Europa. Sinds 2015 geeft het CBG ‘advies op maat’, bedoeld voor academische groepen, startups en kleine ondernemingen. Het speciale COVID-19 advies introduceert het CBG nu voor de ontwikkeling van een nieuwe toepassing van een bestaand geneesmiddel tegen COVID-19 of de inzet van nieuwe vaccins en geneesmiddelen. COVID-19 advies is een speciale dienst binnen het standaard wetenschappelijk en regulatoir advies van het CBG. Dit advies draagt bij aan een zo efficiënt en verantwoord mogelijke geneesmiddelenontwikkeling en kan aangevraagd worden door alle partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een geneesmiddel.