Column 'Over medicijnen': ‘Oude bekende’ nieuw in het vaccinatieprogramma

Vanaf deze maand zit er een vaccin tegen het rotavirus in het vaccinatieprogramma van de overheid. Een bestaand vaccin, dat wij in 2006 al hebben goedgekeurd. Vanaf eind deze maand krijgen baby’s dit vaccin standaard aangeboden. Het aantal ziekenhuisopnames van baby’s kan daarmee verminderen.

Rotavirus is een heel vervelend virus. Heel jonge kinderen kunnen er maag- en darmklachten van krijgen. Dit gaat samen met koorts, overgeven en hevige diarree. Door langdurige of heftige diarree kunnen baby’s uitdrogen. Ze moeten dan soms naar het ziekenhuis. Dat gebeurt in Nederland elk jaar met ongeveer 3.500 kinderen. Er overlijden elk jaar 5 á 6 kinderen aan de gevolgen van een ernstige rotavirusinfectie. 

Er zijn al jaren vaccins beschikbaar die tegen het rotavirus beschermen. Recent heeft de Gezondheidsraad geadviseerd een rotavirusvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) op te nemen. Dit vaccin is al sinds 2006 beschikbaar, maar nog weinig in gebruik. In veel landen zit het al in nationale vaccinatieprogramma’s. Wereldwijd is het aantal ziekenhuisopnames daardoor flink gedaald.

Voor de goedkeuring in 2006 van de handelsvergunning van het rotavirusvaccin dat nu in het RVP komt, heeft de fabrikant onderzoek gedaan. De werkzaamheid en veiligheid zijn onderzocht, bij meer dan 50.000 baby’s wereldwijd. En sinds de toelating tot de markt volgen we al jarenlang de effectiviteit en veiligheid.  

Het vaccin dat nu in het RVP zit, beschermt kinderen minimaal drie jaar lang tegen het rotavirus. De werkzaamheid van de vaccins is 85%. Dat wil zeggen dat van de 100 jonge kinderen die zonder het vaccin in het ziekenhuis zouden zijn gekomen, er na vaccinatie nog maar 15 worden opgenomen. Goede hygiëne, door goed je handen te wassen, blijft daarnaast natuurlijk ook belangrijk.

Opvallend is dat het vaccin geen prik is. Het is namelijk een vloeistof. Kinderen krijgen die op het consultatiebureau in de mond gedruppeld. Dat gebeurt als het kind tussen de 6 en 9 weken is. Als ze drie maanden zijn nog een keer. Baby’s mogen dit vaccin tegelijk met andere vaccins krijgen.

In het vaccin zit een levend, verzwakt virus. Dat helpt het lichaam van het kind om afweer op te bouwen. De bijwerkingen van het vaccin zijn meestal mild en duren kort. Kinderen voelen zich niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. 

Ouders die dat wilden, konden hun kind al laten vaccineren tegen het rotavirus. Nu het vaccin in het RVP zit, is het voor alle baby’s beschikbaar en vergoed. Volgens de Gezondheidsraad kan het aantal ziekenhuisopnames van baby’s daarmee dus  enorm verminderen. Goed nieuws, zeker omdat we weten dat dit vaccin werkzaam is en milde bijwerkingen heeft. 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord (voorheen de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.