Column: 'Over medicijnen': Het beste moment voor je medicijn

December. De maand van lijstjes en terugblikken, de maand waarin we momenten op een rijtje zetten. Ik ga in deze column niet terugblikken. Maar laten we het eens over ‘momenten’ hebben. 

‘Driemaal daags één tablet’. ‘Innemen met voedsel’. Of: ‘Maximaal 6 tabletten per 24 uur’. Elk medicijn heeft zijn eigen voorschrift op het doosje staan en in de bijsluiter. Maar waarom zijn er nu al die verschillende manieren om ze in te nemen? 

Een medicijn moet in de juiste hoeveelheid in je lichaam terechtkomen. Niet te weinig, want dan werkt het niet. Maar zeker ook niet te veel, want dan geeft het medicijn misschien weer vervelende bijwerkingen. Op die juiste hoeveelheid hebben we ook de werkzaamheid en veiligheid beoordeeld. Omdat elk medicijn anders is, zijn de manieren en momenten van innemen anders. Dat staat uitgelegd in rubriek 3 van de bijsluiter. Ook je arts of apotheker zal het je vertellen. 

In de bijsluiter staat wanneer en hoe vaak je medicijnen moet innemen en soms ook hóe. Zo zijn er medicijnen die je met voedsel moet innemen. Sommige antibiotica neem je bijvoorbeeld het beste vlak voor het eten in. Je lichaam neemt de werkzame stoffen in die medicijnen beter op als ze met voedsel in je maag en darmen komen. Daardoor werkt het medicijn beter. 

Andere medicijnen mag je juist weer niet samen met eten innemen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde stoffen in voedsel ervoor zorgen dat je lichaam het medicijn niet goed opneemt. Daarom mag je bepaalde medicijnen bijvoorbeeld niet met zuivel innemen. Als dat zo is, staat dat altijd in de bijsluiter of op de verpakking. 

Gebruik je meerdere medicijnen? Soms mag je die dan niet op hetzelfde moment innemen. Medicijnen kunnen elkaar in de weg zitten als je ze samen inneemt. Dit staat in de bijsluiter, en ook de arts of apotheker kan het vertellen. 

Heb je op een rijtje wanneer je welke medicijnen moet innemen? Er zijn natuurlijk handige medicijndoosjes waarmee je op dagdeel je medicijnen kunt klaarleggen. En dan is het belangrijk om er een gewoonte van te maken. Plak een briefje op de koelkast of zet een wekkertje in je telefoon. En zorg natuurlijk dat de medicijnen op een logische plek liggen waar je ze vanzelf tegenkomt. Niet in de badkamer (daar liggen ze namelijk te warm en te vochtig), maar bijvoorbeeld op het nachtkastje of naast het koffieapparaat in de keuken. 

Maak er een moment van dus!
 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.