CBG start proef voor elektronische productinformatie

Vandaag start medicijnautoriteit CBG met een proef om een elektronisch formaat van productinformatie (ePI) te creëren. Het doel van ePI is om de toegang tot en de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, te verbeteren voor patiënten én zorgverleners. Omdat de informatie straks digitaal is, kan de productinformatie direct worden aangepast wanneer nodig, en zelfs worden aangepast aan de individuele behoeftes van de gebruiker. De proef is een samenwerking tussen CBG, het Europees medicijnagentschap EMA en andere medicijnautoriteiten.

Doel van het project

Tijdens het ePI proefproject stellen de deelnemende bedrijven de productinformatie op in elektronisch formaat. Het CBG beoordeelt de informatie. Die komt daarna beschikbaar voor publicatie op websites, apps en zorginformatiesystemen.

Em. prof. dr. Ton de Boer, Collegevoorzitter:

De bijsluiter geeft patiënten belangrijke informatie over hoe zij hun medicijn moeten gebruiken. Nu we in een wereld leven die steeds meer digitaal is, zijn de huidige print en PDF-formaten van medicijnproductinformatie alleen niet altijd optimaal. Elektronische productinformatie past meer bij de individuele behoefte van patiënten, het geeft zorgverleners sneller actuele informatie en kan daardoor tot betere gezondheidsresultaten leiden.

Toepassing van digitale medicijninformatie

ePI maakt nieuwe toepassingen mogelijk in de productinformatie. Zo is informatie voor artsen en medicijngebruikers sneller aan te passen. Is er bijvoorbeeld nieuwe informatie over het medicijn beschikbaar? Die is in ePI dan meteen zichtbaar te maken. Ook kun je met ePI de productinformatie aanpassen aan individuele behoeften, door bepaalde informatie zoals bijwerkingen en wisselwerking tussen medicatie te benadrukken.

Ook maakt ePI de informatie beter toegankelijk voor medicijngebruikers met een beperking. Blinden en slechtzienden kunnen de tekst bijvoorbeeld veel gemakkelijker laten voorlezen vanwege de elektronische structuur van ePI.

Om te zorgen dat ePI goed aansluit bij de informatie in de Nederlandse zorg, is het CBG in gesprek met verschillende partijen. We kijken daarbij naar de plek van ePI kan innemen in de Nederlandse zorgdata infrastructuur en waar ePI een toegevoegde waarde heeft.

CBG en de medicijnautoriteiten van Spanje, Zweden en Denemarken voeren een proef uit voor een klein aantal nationale beoordelingen. Het Europees medicijnagentschap EMA coördineert het project en voert de proef uit voor een aantal Europese beoordelingen.