Column 'Over medicijnen': Proost op goede voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen. Veel mensen starten met goede voornemens. Na het kerstdiner en de champagne met oud en nieuw kiezen we ervoor om meer te gaan bewegen en wat gezonder te eten. Of om alcohol wat vaker over te slaan. Goede voornemens.

Over alcohol gesproken: dat gaat soms niet goed samen met medicijnen. Waarom is dat eigenlijk? Dat is heel erg afhankelijk van het soort medicijn. Sommige medicijnen verminderen je reactievermogen. Bijvoorbeeld sommige medicijnen tegen allergie. Alcohol kan dat effect versterken. 

Ook zijn er medicijnen die de werkzame stof vertraagd afgeven over langere termijn. Door tegelijkertijd alcohol te gebruiken, kan dat systeem in de war raken. Het gevolg: alle werkzame stof komt in één keer vrij. Daardoor kun je meer bijwerkingen krijgen. Of het medicijn werkt niet goed. 

Let dus op met alcohol. Maar er zijn ook voedingsmiddelen waar je mee op moet letten. In melk en yoghurt zit bijvoorbeeld calcium. Dat heeft ons lichaam nodig. Maar je kunt het beter niet tegelijk innemen met bepaalde medicijnen. Sommige antibiotica bijvoorbeeld ‘plakken’ aan de calcium vast. Het lichaam kan de antibiotica dan niet goed opnemen, dus werkt het minder goed. 

In de bijsluiter van sommige bloeddrukverlagers staat dat je het medicijn niet moet combineren met grapefruit. Dat komt omdat in grapefruit een stofje zit dat zorgt dat het lichaam het medicijn minder goed afbreekt. Dan krijg je meer last van bijwerkingen. Dat gebeurt elke keer dat je grapefruit eet of het sap drinkt. 

Een belangrijke soort middelen die ik toch nog wil noemen, zijn kruidenproducten. Veel mensen nemen middelen waar sint-janskruid, valeriaan, rode salie of ginkgo in zit, om maar wat te noemen. Ze lijken onschuldig. Toch zijn ze dat niet altijd. Ze kunnen invloed hebben op hoe medicijnen werken. Soms kan een combinatie met een medicijn zelfs schadelijk zijn. Vertel daarom altijd aan de arts of apotheker als u een kruidengeneesmiddel of -supplement gebruikt. Op deze pagina delen we ook informatie over wisselwerking tussen kruiden en medicijnen. 

Weet u bij uw medicijnen met welke andere producten u moet opletten? U leest het in de bijsluiter van medicijnen. Naast informatie over de manier van gebruiken en de bijwerkingen staat er ook informatie in over wisselwerkingen met kruiden of voedingsmiddelen. Mocht u hem nog niet altijd lezen, dan stel ik het lezen van de bijsluiter voor als goed voornemen voor 2023!
 

Vergroot afbeelding 'Over medicijnen'  Maandelijkse column emeritus professor doctor Ton de Boer, voorzitter CBG

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.