Let op bij gebruik biotine of Sint-Janskruid samen met levothyroxine

Het is aan te raden om alert te zijn op de effecten van biotine en Sint-Janskruid in combinatie met schildkliermedicijn levothyroxine. Biotine kan de testresultaten van schildklierfunctietesten beïnvloeden. Door onjuiste testresultaten kan een patiënt een verkeerde dosis van levothyroxine krijgen voorgeschreven. Daarnaast heeft levothyroxine een wisselwerking met Sint-Janskruid. Hierdoor is mogelijk een hogere dosis van levothyroxine nodig. Medicijnautoriteit CBG waarschuwt patiënten en zorgverleners hiervoor.

Levothyroxine is een schildklierhormoon dat wordt voorgeschreven bij een te traag werkende schildklier. Ook wordt het voorgeschreven als toevoeging op de medicijnen voor een te snel werkende schildklier. De dosering van levothyroxine wordt bepaald met schildklierfunctietesten.

Biotine kan schildklierfunctietesten beïnvloeden, waardoor ze minder betrouwbaar worden. Biotine is ook wel bekend als vitamine H, vitamine B7 of B8. Deze vitamine kan ook in multivitamines of supplementen voor haar, huid en nagels zitten. Meestal staat het dan vermeld op de verpakking.

Effect van Sint-Janskruid op werking

Patiënten die tegelijk levothyroxine én Sint-Janskruid gebruiken hebben mogelijk een hogere dosis van het schildkliermedicijn nodig. Sint-Janskruid is een kruidenproduct. Het wordt gebruikt voor de behandeling van volwassenen met milde tot matige depressieve klachten en bij milde maag-darmproblemen. Kruidenproducten met Sint-Janskruid worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals rugpijn, urineweginfecties of verkoudheid.

Advies aan patiënten

  • Als u levothyroxine gebruikt, informeer uw arts als u op het moment producten met biotine of Sint-Janskruid gebruikt. Of als u deze kortgeleden gebruikt heeft. Doe dat voor een meting van uw schildklierwaarde.

Advies aan zorgverleners

  • Vraag uw patiënt naar het gebruik van biotine voordat u een schildklierfunctietest doet.
  • Gebruikt de patiënt een middel met biotine? Doe dan een alternatieve test die niet gevoelig is voor biotine. Raadpleeg hiervoor het laboratoriumpersoneel.
  • Houd rekening met de mogelijke invloed van biotine als de resultaten niet overeenkomen met uw verwachting of met wat u heeft gemeten in eerdere onderzoeken.

Op basis van de gegevens wordt de productinformatie van levothyroxine aangepast.