Paracetamol meest veilige pijnstilling bij zwangerschap

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature is een artikel verschenen over het gebruik van paracetamol door zwangere vrouwen. Een groep van experts roept op tot meer onderzoek naar de veiligheid van deze pijnstiller. Daarnaast doen zij aanbevelingen voor gebruik van paracetamol door zwangere vrouwen. Deze aanbevelingen sluiten aan op het bestaande advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG):

Voor zwangere vrouwen geldt:

  • Paracetamol is de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap;
  • Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten. Dit geldt voor elk medicijn, dus ook voor paracetamol;
  • Gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering;
  • Lees altijd goed de bijsluiter. Bij twijfel of vragen overleg met de arts, verloskundige of apotheker.

Veiligheid paracetamol

Samen met het Europees Medicijnagentschap EMA houdt het CBG de veiligheid van alle geneesmiddelen op de markt goed in de gaten. Voor elk medicijn wordt alle nieuwe informatie beoordeeld. Het volgen van geneesmiddelengebruik door zwangere vrouwen en de invloed van het medicijn op het ongeboren kind zijn hier onderdeel van. Nieuwe inzichten over bijwerkingen en risico’s van een medicijn kan gevolgen hebben voor aanpassing van de productinformatie en bijsluiter.

De meest recente studies waar in het artikel in Nature naar verwezen wordt, worden in het Europese netwerk beoordeeld. Ons advies blijft om voorzichtig om te gaan met het gebruik van paracetamol, ook tijdens de zwangerschap.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG zegt hierover:

Wij houden de veiligheid van paracetamol steeds in de gaten. Pijn of koorts kan ook schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Maak dus altijd een zorgvuldige afweging en wees voorzichtig met het gebruik van paracetamol. Gebruik paracetamol altijd zo min mogelijk, volg daarin de bijsluiter of raadpleeg je arts, verloskundige of apotheker.