Guillain-Barré syndroom zeer zeldzame bijwerking van coronavaccin Janssen

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) komt in de bijsluiter en de productinformatie van het COVID-19 Vaccin Janssen als een zeer zeldzame bijwerking. Dat heeft het geneesmiddelenbewakingscomité van het Europees Medicijnagentschap EMA geadviseerd. Medicijnautoriteit CBG maakt namens Nederland deel uit van dit comité.

GBS is een zeldzame ziekte waarbij het afweersysteem de eigen zenuwcellen beschadigt. Dat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en spierzwakte en in ernstige gevallen tot verlamming. De meeste mensen herstellen helemaal van de ziekte.

Het comité heeft gekeken naar 108 gevallen van GBS van over de hele wereld. Daarbij werd één sterfgeval gemeld. Op het moment van beoordelen waren er 21 miljoen prikken gegeven met het COVID-19 Vaccin Janssen. Uit het onderzoek blijkt dat een oorzakelijk verband tussen het vaccin en GBS mogelijk is, hoewel het zeer zeldzaam is.

Advies voor gevaccineerden

Wie geprikt is met COVID-19 Vaccin Janssen moet direct medische hulp zoeken als een van de volgende klachten zich voordoet:

  • Dubbel zien of moeilijk de ogen kunnen bewegen;
  • Moeite met slikken, kauwen of spreken;
  • Coördinatie- of evenwichtsproblemen;
  • Moeite met lopen;
  • Een tintelend gevoel in handen en voeten;
  • Spierzwakte in de armen, benen, borst of het gezicht;
  • Problemen met de blaas of darmen.

Advies voor zorgverleners

In de productinformatie wordt GBS als bijwerking opgenomen en komt een waarschuwing voor GBS. Zorgverleners moeten toch letten op de klachten, zodat ze op tijd een diagnose kunnen stellen en de behandeling kan starten.

GBS en andere vaccins

Het optreden van GBS bij geprikten met Vaxzevria is ook onderzocht. Ook daar is in de productinformatie een waarschuwing voor GBS opgenomen. Bij de coronavaccins Comirnaty en Spikevax is géén verband gezien.

Het EMA en het CBG benadrukken dat de voordelen van het vaccin blijven opwegen tegen de bijwerkingen.