Junior coronacollege: vragen over vaccins

Zijn coronavaccins wel getest op de jeugd? Wat is het effect? Welke bijwerkingen krijgen jongeren? En wie bepaalt of een kind geprikt mag worden? Tijdens het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’ geven CBG-voorzitter Ton de Boer en ethicus/filosoof Naomi van Steenbergen antwoord op vragen van middelbare scholieren over coronavaccins. Het college is online te volgen en wordt ook op locatie door scholieren bijgewoond.

College voor scholieren

Op maandag 12 juli 2021 organiseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen met de Universiteit Utrecht (UU) en U-talent het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’. Het Junior coronacollege is opgezet naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar een vaccin tegen COVID-19 aan te bieden.

Het juniorcollege is gericht op leerlingen van de onderbouw middelbare school, maar is open voor alle jongeren van 12 tot 17 jaar, hun ouders en andere geïnteresseerden. De ‘docenten’ zijn prof. dr. Ton de Boer (voorzitter CBG en hoogleraar aan de UU) en dr. Naomi van Steenbergen (ethicus en filosoof, UU). Tijdens het college leren de scholieren over wat een vaccin doet in hun lichaam, wat de voor- en nadelen van vaccinatie zijn als je jong bent, en in hoeverre zij zelf mogen bepalen of ze zich willen laten vaccineren.

Livestream en vragen stellen

Het Junior coronacollege wordt live gestreamd vanuit een grote collegezaal op de Universiteit Utrecht. Een groep leerlingen van middelbare scholen zal het college ter plekke volgen. Via het YouTubekanaal van het CBG kun je ook thuis of in de klas live meekijken. Tijdens het college is er voor de online kijkers de mogelijkheid om vragen te stellen via de live chat.

Praktische informatie

  • Wat: Junior coronacollege: vragen over vaccins
  • Voor wie: Scholieren onderbouw middelbare school en hun ouders
  • Waar te zien: YouTubekanaal CBG
  • Wanneer: 12 juli 2021, om 14:30-15:30 uur
  • Sprekers: Prof. dr. Ton de Boer en dr. Naomi van Steenbergen

Coronavaccins vanaf 12 jaar

Op 29 juni adviseerde de Gezondheidsraad de minister van VWS om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar de kans te geven zich te laten vaccineren. Wanneer de minister dit advies overneemt, zullen zij worden opgenomen in het Nederlandse coronavaccinatieprogramma. Zij kunnen dan geprikt worden met de vaccins die zijn goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep. Het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA heeft het vaccin van Pfizer/BioNtech al goedgekeurd voor gebruik vanaf 12 jaar. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit beoordelingscomité. Voor het vaccin van Moderna zal het EMA naar verwachting in juli een uitspraak doen. Bekijk meer informatie over de goedgekeurde coronavaccins.