Onderzoek naar het gebruik van pictogrammen bij medicijninformatie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat pictogrammen helpen om medicijninformatie beter te begrijpen. Zo kunnen pictogrammen het goede gebruik van medicijnen stimuleren. Daarom biedt  de Nederlandse medicijnautoriteit CBG binnenkort al de mogelijkheid aan vergunninghouders om goedgekeurde pictogrammen op te nemen op het medicijndoosje. Daarnaast start het CBG met een verkenning naar het gebruik van pictogrammen bij andere typen medicijninformatie.

Het CBG organiseert de komende periode digitale sessies met veldpartijen. Denk daarbij aan informatieleveranciers, farmaceutische bedrijven en partijen die advies geven aan het Netwerk Patiënteninformatie. Het CBG wil verkennen hoe die partijen omgaan met pictogrammen. En kijken of er wensen en mogelijkheden zijn om basisafspraken te maken over het gebruik.

Daarbij speelt ook de vraag of een (uniforme) basis pictogrammenset voor het algemeen publiek kan helpen bij het begrip van medicijninformatie en aan het goede gebruik van medicatie.

Vergroot afbeelding

Pictogrammen op verpakkingen van medicijnen informeren gebruikers op een laagdrempelige manier over de belangrijkste waarschuwingen bij het gebruik van medicijnen. Daarvoor loopt al een publieke consultatie. Deze verkenning is breder en gaat over het gebruik van pictogrammen bij informatie over medicijnen.

Deze verkenning gaat expliciet niet over pictogrammen op medicijnverpakkingen (beleidsdocument MEB-6), waar op dit moment een publieke consultatie voor loopt.

Vragen?

Heeft u vragen over de verkenning? Neem dan contact met ons op.