Medicijn in het kort: in één oogopslag inzicht in je medicijn

Alles wat je móet weten over je medicijn, op één A4, in begrijpelijke taal: dat is ‘Medicijn in het kort’. Nederlandse Medicijnautoriteit CBG en apothekersorganisatie KNMP willen hiermee zorgen dat medicijngebruikers nog beter begrijpen wat ze van hun medicijn kunnen verwachten. En daarom lanceren zij deze nieuwe korte vorm van medicijninformatie op de dag van de therapietrouw.

‘Medicijn in het kort’ is een nieuwe, digitale en korte vorm van medicijninformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter. De informatie uit de bijsluiter en van apotheek.nl is overzichtelijk vormgegeven, met duidelijke pictogrammen. Je leest hierin hoe een medicijn werkt en wat je ervan merkt als je het gebruikt: het gunstige effect.

Goed gebruik en therapietrouw

De meeste Nederlanders raadplegen en vertrouwen de officiële bijsluiter bij hun medicijn, blijkt uit Nivel-onderzoeken uit 2016 en 2019. Maar lang niet iedereen begrijpt die bijsluiter ook. Dit kan leiden tot verkeerd gebruik van medicijnen en minder therapietrouw. ‘Medicijn in het kort’ is uitvoerig getest bij ruim 400 potentiële gebruikers en helpt het begrip van de informatie te verbeteren. Een toevoeging ten opzichte van de originele bijsluiter is de uitleg over het gunstige effect van het medicijn: hoe werkt het en wat merk je als patiënt? Zo lees je in de ‘Medicijn in het kort’ van een pijnstiller bijvoorbeeld “U heeft binnen 1 uur minder pijn.”

Vanaf vandaag zijn de eerste exemplaren van ‘Medicijn in het kort’ te bekijken en ook te printen via cbg-meb.nl/medicijninhetkort en apotheek.nl/medicijninhetkort. Dit zijn vooral medicijnen waarover veel informatie wordt gezocht op internet óf die veel worden gebruikt.

In de komende periode komen er steeds meer exemplaren van ‘Medicijn in het kort’ beschikbaar.

Verschillende voorbijgangers:

Nou, ik kijk er heel weinig in. Te veel tekst. Moeilijke woorden zitten erin. Ik vond het wel overzichtelijk, ja. Te lang te log, te veel. Kleine lettertjes, niet prettig dus. In principe zie je door de bomen het bos niet. Ik lees ze niet eens meer.

Mark Slager – Openbaar Apotheker:
De gewone bijsluiter die in het doosje zit, is vaak heel lang, complex en lastig taalgebruik. Dus voor de meeste mensen niet te begrijpen. Dat kan dat leiden tot het verkeerd gaan gebruiken en dat is vervelend. dus het is goed dat er iets is wat compact en duidelijk te lezen is.

Voiceover:
Medicijn in het kort is een verkorte vorm van de bijsluiter. Hierin lees je hoe jouw medicijn werkt en wat je ervan merkt als je het gebruikt en dat in begrijpelijke taal. De tussenkopjes en pictogrammen zorgen ervoor dat je snel vindt waar je naar op zoek bent. Medicijnen in het kort vervangt de reguliere bijsluiter niet. Het is een aanvulling op jouw medicijninformatie.
De eerste exemplaren zijn nu klaar.

Mark Slager – Openbaar Apotheker:
De naam zegt al, het is kort, dus overzichtelijk en het is in kleur, dus mensen kunnen goed zien waar wat staat. Er staat in hoe je het moet nemen, wat je moet doen als het vergeten is. Wat ook wel belangrijk is, is dat er staat hoe je merkt dat het werkt, dus wanneer wanneer het gaat werken. Ook wat de meest voorkomende bijwerkingen zijn, hoe snel die weer overgaan, dus eigenlijk wat mensen willen weten en moeten weten over het medicijn. Het is voor nu te krijgen op apotheek.nl en op de website van het CBG.

Verschillende voorbijgangers:
Ja, dat is inderdaad wel duidelijk, ja, Dit is duidelijk. Ja, dit is heel overzichtelijk. Je ziet gelijk dat je mag autorijden, het is mooi groen, het is prima. Ook heel makkelijk, ik ben zelf zwanger, dus ik zie dat dit niet mag gebruiken met zwangerschap. Dan hoef je niet eerst de hele krant langs om te kijken wat de bijwerkingen zijn.

Beeldtekst: ‘Medicijn in het kort’ is ontwikkel door het CBG en de KNMP vanuit het samenwerkingsverband Netwerk Patiënten Informatie.

Logo’s Medicijnautoriteit CBG en apotheek.nl verschijnen in beeld.

Beeldtekst: Wil je meer weten? Of ben je benieuwd of er al een ‘Medicijn in het kort’ voor jouw medicijn beschikbaar is?
Kijk dan op cbg-meb.nl/medicijninhetkort of apotheek.nl/medicijninhetkort

Samen voor begrijpelijke medicijninformatie

Medicijn in het kort is ontstaan binnen het Netwerk Patiënteninformatie. Het Netwerk bestaat uit het CBG (als coördinator), KNMP, NHG en Bijwerkingencentrum Lareb. Nivel, Pharos en de Patiëntenfederatie Nederland geven advies. Het Netwerk zet zich in voor vindbare en betrouwbare medicijninformatie voor patiënten in Nederland. Vanuit de samenwerking binnen dit netwerk hebben CBG en KNMP besloten samen op te trekken in de ontwikkeling van deze nieuwe vorm van medicijninformatie. Apotheek.nl heeft jarenlange ervaring met het opstellen van heldere medicijnteksten voor patiënten. Het CBG brengt de wetenschappelijke kennis en ervaring met medicijninformatie in.