Column 'Over medicijnen': Stel uw vraag in Het Grootste Coronaspreekuur van Nederland

Ik kijk op Youtube graag naar muziekfilmpjes en ben een groot fan van Ted Talks. Maar er zelf in optreden? Dat zag ik mezelf nog niet zo snel doen. Toch gaat juist dat deze week gebeuren. Donderdag 5 november, om precies te zijn. Dan organiseren we Het Grootste Coronaspreekuur. Op Youtube, via een livestream.

We merken dat er een grote behoefte is aan toegankelijke en begrijpelijke informatie over coronamedicijnen en -vaccins. Als onafhankelijke Nederlandse medicijnautoriteit dragen we hier natuurlijk al ons steentje aan bij door elke aanvraag voor een nieuw middel grondig te beoordelen, inclusief bijsluiter en productinformatie. Al deze informatie is ook gewoon openbaar. Maar door alles wat er nu op de mensen afkomt is het soms moeilijk filteren: welke informatie over coronamedicijnen en -vaccins is nu echt belangrijk voor u en uw naasten? Met onze livestream willen we u graag antwoord geven op vragen die bij u leven.

Op Het Grootste Coronaspreekuur gaan Jeroen Pauw en Ajouad el Miloudi, beide bekende tv-presentatoren, in gesprek met dé experts op dit gebied. De meeste daarvan kent u al, ze zijn tegenwoordig bijna dagelijks op tv. Ik noem Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive care, en Jaap van Dissel, directeur van het RIVM. Zij praten u bij over de huidige behandelmogelijkheden. Op welke punten zijn die nu beter dan pakweg een half jaar geleden, en waarom? Wat hebben we allemaal al geleerd? Ook de coördinator van het Europees vaccinonderzoek naar mogelijke bijwerkingen Miriam Sturkenboom schuift aan, samen met Agnes Kant van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb en onze vaccindeskundige Leonoor Wijnans. Zij beantwoorden vragen over het goedkeuringsproces en wat er is geregeld rondom eventuele bijwerkingen na vaccinatie. Over het gedrag rond vaccinatie praten we met Jaron Harambam, socioloog en gespecialiseerd in complottheorieën, en cabaretier en radiomaker Jörgen Raymann.

Het mooie van Het Grootste Coronaspreekuur is dat net als in een echt spreekuur iedereen welkom is, en iedereen alles vragen mag. Zolang het maar gaat over coronamedicijnen en -vaccins. Dat kan gewoon via de chat-balk onder het filmpje. We hebben een heel team klaar zitten om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. En wie weet, wordt uw vraag er wel uitgepikt om live te worden beantwoord. Ik kijk er naar uit, mijn eerste keer op Youtube. Komt u ook kijken? Donderdag 5 november, van half 8 tot half 10 ‘s avonds. U vindt de link op www.hetgrootstecoronaspreekuur.nl.

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt in de Fit-bijlage van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.