Emiel van Galen nieuwe voorzitter Europees kruidencomité HMPC

Emiel van Galen is als voorzitter gekozen van het Europese Kruidencomité; Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Emiel van Galen is sinds 2004 al lid van het HMPC en tot eind januari was hij vicevoorzitter.

Zijn rol als voorzitter

Zijn ambitie als voorzitter is om de werkwijzen bij de vaststelling van EU Kruidenmonografieën verder te verbeteren. Daarnaast wil hij zijn kennis en jarenlange ervaring in het Comité inzetten voor het stimuleren van goed gebruik van kruidenproducten door de patiënt en consument. Ook wanneer dit gebeurt bij gelijktijdig gebruik met reguliere medicijnen.

Het Comité blijft bij de productie van kruidengeneesmiddelen ook aandacht houden voor de wetenschappelijke beoordeling van nieuwe ontwikkelingen en duidelijke veiligheidsstandaarden. Om deze kennis en ervaring in stand te houden bij andere Europese medicijnagentschappen, en om deze ook over te dragen, worden initiatieven opgezet. Een Europese samenwerking blijft tenslotte nodig.

Over HMPC

Het Kruidencomité (HMPC) is het comité van het Europees Medicijnagentschap (EMA) dat verantwoordelijk is voor het verzamelen en beoordelen van wetenschappelijke gegevens over kruidensubstanties  en kruidenextracten. Na beoordeling hiervan stelt het Kruidencomité EU kruidenmonografieën vast , die gebruikt worden om kruidengeneesmiddelen in de EU op een gelijke manier te beoordelen.

De HMPC is samengesteld uit wetenschappelijke deskundigen op het gebied van kruidengeneesmiddelen.