Synthetisch ingrediënt voor kauwgombasis (Gantrez SF)

De aanvrager, de firma Reading Scientific Services, Ltd. (RSSL) heeft een veiligheidsdossier ingediend over het gebruik van een synthetisch polymeer als ingrediënt voor kauwgombasis (het onoplosbare deel van de kauwgom). Het ingrediënt wordt geproduceerd door een andere firma, International Specialty Products (ISP). Het betreft een copolymeer van methyl vinylether (MVE) en maleic acid (MA), dat door de aanvrager wordt aangeduid als Gantrez SF. Kortheidshalve wordt die aanduiding ook in dit rapport gebruikt. Volgens het dossier zal dit polymeer aan kauwgom worden toegevoegd tot een gehalte van 2% (w/w), waardoor resten van deze kauwgom gemakkelijker van allerlei oppervlakken te verwijderen zouden zijn. De aanvraag, die oorspronkelijk ook gedeeltelijk gehydrateerde polymeren betrof, is later beperkt tot de anhydride-vorm van deze polymeren. Daarvan kunnen twee varianten worden geproduceerd (type A en type B), die verschillen in de gemiddelde ketenlengte. Andere chemische vormen van deze copolymeren zijn volgens het dossier eerder gebruikt in mondverzorgingsproducten (tandpasta en kleefpasta voor kunstgebitten).