Vaccin in het kort: Pneumokokkenvaccin

In ‘Vaccin in het kort’ voor het Pneumokokkenvaccin staat op één A4 in begrijpelijke taal de belangrijke informatie over het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Waarvoor is dit vaccin?

Dit vaccin beschermt uw kind tegen 10 verschillende soorten pneumokokken. Dit zijn bacteriën die kunnen zorgen voor een ontsteking. Zoals een ontsteking van het vlies rond de hersenen (hersenvliesontsteking), een longontsteking of een ontsteking van het middenoor. 

Deze ziektes zijn ernstig en kunnen soms dodelijk zijn. 

Hoe werkt dit vaccin?

Na de vaccinatie herkent het lichaam de 10 pneumokokken bacteriën.

Komt uw kind na de vaccinatie in aanraking met deze bacteriën? Dan kan het lichaam snel stoffen aanmaken die deze bacteriën dood maken. Hierdoor wordt uw kind niet ziek of veel minder ziek.

Wanneer krijgt mijn kind dit vaccin?

Uw kind krijgt deze vaccinatie 3 keer. In het schema van het Rijksvaccinatieprogramma is dit wanneer uw kind 3 maanden, 5 maanden en 12 maanden oud is. Uw kind krijg op hetzelfde moment ook de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie. 

Het kan zijn dat uw kind een aangepast schema krijgt. Volg altijd het schema van uw kind.

Uw kind krijgt de prik in het bovenbeen of de bovenarm.

Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit is een programma van de overheid om mensen te beschermen tegen besmettelijke ziektes. De vaccinaties die onderdeel zijn van het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis.

Wat moet ik doen als mijn kind de vaccinatie niet heeft gehad?

Heeft uw kind de afspraak voor de vaccinatie gemist? Maak zo snel mogelijk een nieuwe afspraak. 

Belangrijkste waarschuwingen

Heeft uw kind koorts voordat het de vaccinatie krijgt? Uw kind kan dan nog zieker worden. Advies RIVM: Maak een nieuwe afspraak voor de vaccinatie als uw kind meer dan 38,5 graden koorts heeft.
 

Heeft uw kind een lichte ontsteking? Zoals verkoudheid? Overleg met uw arts of u een nieuwe afspraak moet maken voor de vaccinatie.

Het is belangrijk dat uw kind alle 3 de vaccinaties krijgt. Anders is uw kind niet voldoende beschermd. Uw kind kan dan alsnog ziek worden. Dit is vooral belangrijk voor kinderen jonger dan 5 jaar. Deze kinderen lopen namelijk extra risico op een besmetting met pneumokokken.

Belangrijkste bijwerkingen

Net zoals bij andere vaccins kan uw kind last krijgen van bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van uw kind gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen pneumokokken. 

Ongeveer 1 op de 10 kinderen kan last krijgen van:

  • Pijn, rood of dikker worden van de huid op de plek van de prik.
  • Koorts.
  • Minder zin hebben in eten. 
  • Slaperig zijn. 

Ongeveer 1 op de 100 kinderen kan last krijgen van:

  • Huiduitslag, bulten of jeuk. 

Alle genoemde bijwerkingen duren meestal 1 of 2 dagen. 

Meer weten?

Heeft u vragen of twijfels over vaccineren? Bespreek deze dan met de jeugdarts of met uw arts of apotheker. 
 
Kijk voor de officiële bijsluiter op geneesmiddeleninformatiebank.nl. Of kijk voor meer informatie op apotheek.nl of rijksvaccinatieprogramma.nl. Wilt u een bijwerking melden of hier meer over weten? Dit kan op lareb.nl.
 

Colofon

Deze informatie komt van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG en apothekersvereniging KNMP. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Lees altijd voor gebruik van uw medicijn de officiële bijsluiter en volg de adviezen van uw arts of apotheker.