Vaccin in het kort: DKTP-Hib-HepB vaccin

In ‘Vaccin in het kort’ voor het DKTP-Hib-HepB vaccin staat op één A4 in begrijpelijke taal de belangrijke informatie over het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Waarvoor is dit vaccin?

Dit vaccin beschermt uw kind tegen verschillende ziektes:

 • Difterie. Dit is een ernstige ontsteking van de keel, het hart, de nieren of zenuwen. Klachten zijn onder andere keelpijn en moeite hebben met ademen. 
 • Kinkhoest. Dit is een ontsteking van de neus, keel en longen. Klachten zijn onder andere veel hoesten en moeite hebben met ademen. 
 • Tetanus. Dit kan zorgen voor erge, pijnlijke kramp in de spieren en moeite met slikken en ademen. 
 • Polio. Dit kan zorgen voor een verlamming van de armen of benen. 
 • Haemophilus influenzae type b (Hib). Dit kan zorgen voor een ontsteking van het vlies rond de hersenen (hersenvliesontsteking), de longen en de keel. 
 • Hepatitis B. Dit kan zorgen voor een ontsteking van de lever. Klachten zijn onder andere moe voelen en koorts. Ook kan het oogwit en de huid geel worden.

Hoe werkt dit vaccin?

Na de vaccinatie herkent het lichaam van uw kind de bacteriën en virussen die difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en hepatitis B veroorzaken.

Komt uw kind na de vaccinatie in aanraking met een van de virussen of bacteriën die zorgen voor deze ziektes? Dan kan het lichaam snel antistoffen aanmaken die uw kind beschermen. Hierdoor wordt uw kind niet ziek of veel minder ziek.
 

Wanneer krijgt mijn kind dit vaccin?

Uw kind krijgt deze vaccinatie 3 keer. In het schema van het Rijksvaccinatieprogramma is dit wanneer uw kind 3 maanden, 5 maanden en 12 maanden oud is. Uw kind krijg op dezelfde momenten ook de pneumokokkenvaccinatie.

Het kan zijn dat uw kind een aangepast schema krijgt. Volg altijd het schema van uw kind.

Uw kind krijgt de prik in het bovenbeen of de bovenarm.

Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit is een programma van de overheid om mensen te beschermen tegen besmettelijke ziektes. De vaccinaties die onderdeel zijn van het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis.

Wat moet ik doen als mijn kind de vaccinatie niet heeft gehad?

Heeft uw kind de afspraak voor de vaccinatie gemist? Maak zo snel mogelijk een nieuwe afspraak. 

Belangrijkste waarschuwingen

Heeft uw kind koorts voordat het de vaccinatie krijgt? Uw kind kan dan nog zieker worden. Advies RIVM: Maak een nieuwe afspraak voor de vaccinatie als uw kind meer dan 38,5 graden koorts heeft.

Heeft uw kind een lichte ontsteking? Zoals een verkoudheid? Overleg met uw arts of u een nieuwe afspraak moet maken voor de vaccinatie.

Belangrijkste bijwerkingen

Net als bij andere vaccins kan uw kind last krijgen van bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van uw kind gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en hepatitis B.

Ongeveer 1 op de 10 kinderen krijgt last van:

 • Pijn, rood of dikker worden van de huid op de plek van de prik. 
 • Slaperig zijn of huilen.
 • Koorts. 
 • Minder zin hebben in eten of overgeven.

Ongeveer 1 op de 100 kinderen krijgt last van:

 • Diarree.

Alle genoemde bijwerkingen duren meestal 1 of 2 dagen. 

Meer weten?

Heeft u vragen of twijfels over vaccineren? Bespreek deze dan met de jeugdarts of met uw arts of apotheker. 
 
Kijk voor de officiële bijsluiter op geneesmiddeleninformatiebank.nl. Of kijk voor meer informatie op apotheek.nl, thuisarts.nl of rijksvaccinatieprogramma.nl. Wilt u een bijwerking melden of hier meer over weten? Dit kan op lareb.nl.

Colofon

Deze informatie komt van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG en apothekersvereniging KNMP in samenwerking met het RIVM. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Lees voor de volledige informatie over dit vaccin de officiële bijsluiter en volg de adviezen van uw arts.