Vaccin in het kort: Nuvaxovid coronaprik (Novavax)

In ‘Vaccin in het kort’ voor de coronaprik Nuvaxovid staat op één A4 in begrijpelijke taal de belangrijke informatie over het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Waarvoor is dit vaccin?

Dit vaccin beschermt u tegen ernstig ziek worden door het coronavirus (SARS-CoV-2). Het coronavirus is veranderd en komt nog steeds voor in Nederland. Daarom is dit vaccin aangepast. Uw bescherming tegen het virus neemt langzaam af na uw laatste prik of coronabesmetting. 

Als u besmet raakt met het coronavirus, kunt u last krijgen van klachten. Zoals koorts, hoesten, keelpijn, een loopneus en verlies van reuk en smaak. Ook kunt u last krijgen van ernstige klachten. Zoals benauwdheid en een longontsteking. Sommige mensen overlijden aan het coronavirus. 

Met deze prik wordt uw weerstand tegen het coronavirus sterker.

Hoe werkt dit vaccin?

Raakt u na de coronaprik besmet met het coronavirus? Dan herkent uw lichaam dit virus. Door de prik heeft uw lichaam antistoffen aangemaakt die u beter beschermen tegen het virus. U wordt daardoor niet ziek of veel minder ziek.

Wanneer krijg ik dit vaccin?

U kunt deze vaccin krijgen als u 12 jaar of ouder bent. De Rijksoverheid bepaalt wie de coronaprik mag halen. U krijgt deze prik minimaal 3 maanden na uw laatste coronaprik.
 

U krijgt de prik in uw bovenarm.

Let op!

U mag autorijden als u dit vaccin heeft gehad. Rijd geen auto als u last heeft van bijwerkingen zoals moe zijn.

Bent u zwanger? Het RIVM adviseert om u te laten vaccineren met een ander COVID-19 vaccin. Overleg met uw arts als u toch dit vaccin wilt.

Belangrijkste bijwerkingen

Net zoals bij andere vaccins kunt u last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen krijgt u omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van uw lichaam gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus. 

Meer dan 1 op de 10 gebruikers van dit vaccin kan last krijgen van de volgende bijwerkingen:  

 • Pijn of gevoelige huid op de plek van de prik. 
 • Moe zijn. 
 • Spierpijn.
 • Pijn in de gewrichten.
 • Hoofdpijn.
 • Misselijk zijn.
 • Overgeven.

Deze bijwerkingen duren meestal 1 tot 3 dagen.

Belangrijkste waarschuwingen

Vraag aan uw arts of u dit vaccin mag krijgen als u:

 • Eerder een allergische reactie heeft gehad op een vaccin. 

Het RIVM adviseert om een nieuwe afspraak te maken als u:

 • Ernstig ziek bent of hoge koorts heeft voordat u de vaccinatie krijgt. 
 • De afspraak heeft gemist.

U heeft een kleine kans op een ontsteking van uw hartspier of uw hartzakje. Als dit gebeurt, is dat meestal binnen 2 weken.
Neem daarom direct contact op met uw arts als u na de vaccinatie last krijgt van:

 • Pijn op de borst.
 • Niet goed kunnen ademen.
 • Hartkloppingen.

Meer weten?

Heeft u vragen of twijfels over vaccineren of de coronaprik? Overleg dan met uw arts of apotheker.

Kijk voor de officiële bijsluiter van dit vaccin op geneesmiddeleninformatiebank.nl. Ga voor meer informatie naar mijnvraagovercorona.nl
Wilt u een bijwerking melden of hier meer over weten? Dit kan op lareb.nl.

Colofon

Deze informatie komt van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG in samenwerking met het RIVM. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Lees voor de volledige informatie over dit vaccin de officiële bijsluiter en volg de adviezen van uw arts. Laatst gewijzigd: november 2023