Column 'Over medicijnen': Ieder zijn rol bij prikbeleid

In mijn omgeving tref ik steeds meer mensen die net hun eerste coronaprik hebben gehad. Of zelfs al hun tweede. De opluchting is groot. Mensen zijn blij dat ze niet meer bang hoeven te zijn voor het coronavirus. Maar ik merk nog iets anders. Veel mensen zijn ook opgelucht omdat ze niet langer na hoeven te denken over de vraag: wil ik die prik eigenlijk wel?

Die vraag blijkt voor veel mensen een worsteling. En zeker nu er meer vaccins op de markt zijn, met elk hun eigen voor- en nadelen. Soms treden zeer zeldzame maar wel ernstige bijwerkingen op. Die bijwerkingen wil je natuurlijk liever niet. Ondertussen heb je als burger mooi niets te kiezen. Welk vaccin u krijgt aangeboden, dat bepaalt de overheid. Maar diezelfde overheid lijkt zelf ook te worstelen met alle onzekerheden rondom het prikken. De verschillende ‘experts’ spreken elkaar soms ronduit tegen. Wie kan nu het beste AstraZeneca krijgen, of Janssen, wie is beter af met Pfizer of Moderna? Wat is wijsheid? De argumenten voor en tegen buitelen over elkaar. En dat is natuurlijk verwarrend. Wil ik wel een coronaprik, als de overheid zelf al niet lijkt te weten welke voor mij het beste is? Ik vind die zorgen heel invoelbaar. 

Gelukkig verschillen de experts binnen de overheid eigenlijk helemaal niet zo van mening. Ze hebben vooral allemaal een andere rol. Als ik naar onszelf kijk: het CBG beoordeelt de balans tussen enerzijds de werkzaamheid van een coronavaccin, en anderzijds de risico’s. We doen dat samen met onze collega-medicijnautoriteiten in Europa. Is die balans negatief, dan mag het vaccin niet op de Europese markt. En duiken er na goedkeuring alsnog zeldzame bijwerkingen op, zoals met AstraZeneca en Janssen? Dan pakken we in onze rol als nationale  geneesmiddelenbewakers de nieuwe cijfers erbij en kijken we, wederom samen met de Europese collega’s, opnieuw naar die balans.

Zonder vaccins valt er niks te prikken. Maar u en ik weten natuurlijk ook dat voor een goede vaccinatiestrategie meer nodig is dan informatie over goedgekeurde vaccins alleen. Ik denk aan gegevens zoals doelgroepen, logistiek, faciliteiten, ethiek, etc, die allemaal moeten worden meegewogen door de experts die over deze strategie adviseren, de Gezondheidsraad en het RIVM voorop. Vervolgens is het aan minister De Jonge om tot een beleid te komen. Een hels karwei, waar ik hem niet om benijd.

Of u de prik wel of niet wilt, is aan u. Maar laat u bij het bepalen van uw keuze alstublieft niet afschrikken door onzekerheid over welk vaccin u krijgt. Ze zijn allemaal door ons goedgekeurd en bieden, zoals uit onze beoordeling blijkt, voldoende bescherming zonder dat onacceptabele risico’s hoeven te worden gelopen.