Programma en gasten

We starten de avond met een terugblik op de afgelopen tijd, een gesprek over de huidige stand van zaken rondom medicijnen en vaccins en hoe we hierin samenwerken. Dit doen we met voorzitter Diederik Gommers (NVIC), directeur Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel (RIVM) en onze eigen voorzitter Ton de Boer (CBG). Ook minister Hugo de Jonge zal in dit gesprek aansluiten.

Meta van der Woude

Met Diederik Gommers praten we over de huidige behandelingen in het ziekenhuis en daar buiten, en wat we op dit moment over de ziekte weten. Collegelid en huisarts Janneke Belo zal in dit gesprek haar kijk op de eerste lijn zorg toelichten.

Daarnaast schuift IC-arts én ex-coronapatiënte Meta van der Woude (foto) aan bij dit gesprek om te vertellen over haar eigen ervaring met corona en de medicatie die zij kreeg.

We kregen de afgelopen tijd veel vragen over coronavaccins. Werkt het straks wel voldoende? Is het wel veilig?  Voor we in gesprek gaan met dé experts op het gebied van medicijnen en vaccins, is Ajouad alvast de straat op gegaan om te peilen hoe het staat met de kennis over medicijnen en vaccins in Nederland.

Agnes Kant

Bij dit gesprek met de experts vertelt onze eigen beoordelaar en vaccindeskundige Leonoor Wijnans (CBG) over hoe zij de coronavaccins gaat beoordelen en hoe het nu zoveel sneller kan gaan dan normaal. Daarnaast schuiven Agnes Kant (directeur Bijwerkingencentrum Lareb) en Miriam Sturkenboom (coördinator Europees vaccinonderzoek) aan om uit te leggen hoe er op nationaal en internationaal niveau vooruitgelopen wordt op mogelijke bijwerkingen.

Wat is de effectiviteit van gezondheidsvoorlichting op het gedrag van mensen? En kan je met de juiste kennis gedrag beïnvloeden of is daar meer voor nodig? Wat is het effect van massamedia en complottheorieën?

Jaron Harambam

Jaron Harambam (socioloog KU Leuven), gespecialiseerd in complottheorieën, zal in dit gesprek in gaan op het gedrag van Nederland rondom vaccinatie. Enny Das, hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding aan Radboud Universiteit, zal hier vertellen over de invloed van complottheorieën en massamedia op de Nederlanders. Daarnaast zal Ton de Boer vertellen wat de taken van het CBG zijn rondom de eerste goedgekeurde coronavaccins. Ook zal Jorgen Raymann (cabaretier en presentator) aanschuiven in dit gesprek.

Vragen stellen?

Heeft u een vraag voor een van de experts die langskomen? Stuur deze in met #coronaspreekuur op Twitter, Facebook of LinkedIn, óf via de live chat tijdens de stream op YouTube. De meest gestelde bespreken we live met deze experts. Daarnaast zit er een heel team klaar om ook alle overige vragen zo goed mogelijk te behandelen via de sociale media kanalen.