CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer kijkt uit naar 'Het Grootste Coronaspreekuur - medicijnen & vaccins'

Donderdag 29 oktober 2020

Prof. dr. Ton de Boer is voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Als initiatiefnemer van ‘Het Grootste Coronaspreekuur - medicijnen & vaccins’ gaat hij op 5 november om 19.30 uur in gesprek met diverse experts op het gebied van coronamedicijnen en -vaccins. Waarom ‘Het Grootste Coronaspreekuur’? Vijf vragen aan voorzitter prof. dr. Ton de Boer.

Waarom doet het CBG dit?

“We merken dat er bij het publiek een grote behoefte aan toegankelijke en begrijpelijke informatie is over medicijnen en nieuwe vaccins.  Als onafhankelijke Nederlandse medicijnautoriteit is er ons veel aan gelegen om ons steentje bij te dragen aan nieuwe medicijnen of vaccins tegen het coronavirus. We denken mee met farmaceutische bedrijven en onderzoekers bij de ontwikkeling van medicijnen en vaccins, en kijken kritisch naar de effectiviteit en veiligheid. Door alles wat er nu op mensen afkomt is het soms moeilijk filteren: welke informatie is belangrijk voor jou en je naasten? Met onze livestream willen we gehoor geven aan deze behoefte en antwoord geven op dé vragen die bij mensen leven.”

Wanneer is voor u Het Grootste Coronaspreekuur geslaagd?

“In ons dagelijks werk oordelen we op basis van de juiste feiten en informatie over de veiligheid en effectiviteit van medicijnen. Dat doen we bij de goedkeuring, maar ook daarna. Zo moet het naar mijn idee ook gaan bij medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. We willen ervoor zorgen dat iedereen de juiste feiten kent en daarop zijn mening kan vormen. Daarom willen we in Het Grootste Coronaspreekuur de experts om tafel hebben én het publiek de gelegenheid bieden om hun vragen direct aan hen te stellen. Op een toegankelijke, begrijpelijke en transparante manier. Als dat lukt, is voor mij de avond geslaagd.”

Verwacht u heel kritische vragen?

“Daar hoop ik wel op. Er heerst in de samenleving scepsis. Over maatregelen om het virus in te dammen, maar ook over de effectiviteit en veiligheid van medicijnen en vaccins – en over de manier waarop die onderzocht en beoordeeld worden. Medicijnen en vaccins zijn sowieso onderwerpen waar mensen kritisch over zijn, en dat mag ook. Kritische vragen stellen we als College zelf ook als we naar dossiers kijken over nieuwe medicijnen en vaccins.”

Waar komt die kritische houding volgens u vandaan?

“Er heerst in de samenleving wat scepsis rond medicijnen en vaccins. Daarover gaan we op 5 november ook in gesprek met Jaron Harambam, een socioloog die onder meer onderzoek doet naar de sociologische impact van desinformatie. Ik denk dat scepsis deels voortkomt uit onjuiste óf incomplete informatie. Daarom vind ik het extra belangrijk dat we mensen van de juiste informatie voorzien. Zodat zij óns weer op een onderbouwde, goede manier aan de tand kunnen voelen.”

Welke vraag hoopt u te krijgen op 5 november?

“Eén onderwerp dat ik regelmatig langs zie komen op sociale media, is bijvoorbeeld hoe we mogelijk zeldzame bijwerkingen op lange termijn meenemen bij de beoordeling van vaccins. Een goede vraag, die we op basis van de juiste informatie en met de juiste mensen aan tafel zeker kunnen uitleggen in het coronaspreekuur. Ik hoop dan ook dat er in de uitzending veel van dit soort kritische vragen komen!”