Vraag en antwoord coronavaccin Janssen

Wat is er nu bekend over het risico op bloedstollingsproblemen na vaccinatie met COVID-19 Vaccin Janssen?

Het geneesmiddelenbewakingcomité PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA is op 9 april 2021 een onderzoek gestart naar meldingen van bloedstollingsproblemen na vaccinatie met het coronavaccin van Janssen. Dit naar aanleiding van meldingen van ongewone bloedstollingen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten. Of deze bloedstollingsproblemen daadwerkelijk door het vaccin veroorzaakt worden, is nog niet bekend en wordt onderzocht.

De situatie wordt heel goed in de gaten gehouden. Mocht het PRAC adviseren om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren.

Op 13 april 2021 maakten de Amerikaanse autoriteiten FDA en CDC bekend het prikken met het coronavaccin van Janssen uit voorzorg te pauzeren. Janssen, de fabrikant van COVID-19 Vaccin Janssen, stelt de levering van hun vaccin in Europa tijdelijk uit. Daarnaast vroegen zij de landen om te wachten met vaccineren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgt dit advies van Janssen op, totdat er meer bekend is over het onderzoek van het PRAC. Naar verwachting komt het EMA in de week van 19 april met een aanbeveling.