Oproep CBG: laat u goed informeren als u een medicijn koopt in de winkel

De pijnstillers die zonder tussenkomst van een arts of zonder recept gekocht kunnen worden, zoals paracetamol en ibuprofen, zijn bedoeld voor kortdurend gebruik. Deze medicijnen zijn alleen veilig als ze goed worden gebruikt. Maar bij het gebruik van medicijnen kunnen altijd bijwerkingen ontstaan, dus ook bij pijnstillers. Om goed gebruik van pijnstillers te stimuleren roept het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) iedereen op om uzelf vooraf goed te laten informeren als u een medicijn koopt in de winkel.

Ook bij medicijnen zonder recept kan verkeerd gebruik gevaarlijk zijn. Dus als u een medicijn koopt: lees altijd de bijsluiter en check de informatie op de verpakking.

Deze week start de drogisterijbranche onder regie van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) met een landelijke campagne over pijn. Doel van de campagne is om mensen bewust te maken van het belang van veilig gebruik van pijnstillers. Het CBG ondersteunt dit initiatief om het goede gebruik van pijnstillers te stimuleren.

Goed gebruik van de juiste pijnstillers

Paracetamol en ibuprofen verminderen allebei koorts en pijn. Maar wanneer gebruikt u paracetamol? En wanneer kiest u voor ibuprofen? Lees alles over het gebruik van deze pijnstillers bij pijn en koorts in ons dossier Medicijnen tegen pijn en koorts.

Online database van alle bijsluiters

In de verpakking van uw medicijn zit altijd een bijsluiter. Daarin staat belangrijke informatie over hoe u uw medicijn goed gebruikt. Hierin leest u ook wanneer u het medicijn niet mag gebruiken en wanneer u juist voorzichtig moet zijn. Ook mogelijke bijwerkingen worden gemeld. Alle bijsluiters zijn online terug te vinden in de CBG Geneesmiddeleninformatiebank.

Check de medicijndoos

Koopt u een medicijn zonder recept in de winkel of apotheek? Op de verpakking staat al veel informatie: waar het voor is, hoe u het moet gebruiken en wanneer het medicijn niet gebruikt mag worden. De verpakking beschermt het medicijn tegen vocht, licht en lucht, maar bevat dus ook nuttige informatie. Elk medicijndoosje ziet er anders uit, maar deze informatie staat er altijd op.