Interview apotheker Mark Slager: “Patiënten komen pas naar de apotheek als er echt iets mis is”
Mark Slager is openbaar apotheker in Amersfoort. In zijn apotheek krijgen Slager en zijn collega’s dagelijks veel patiënten aan de balie. Maar weinig patiënten vertellen bij het ophalen van hun medicijnen dat zij ook kruidenproducten gebruiken. Dat kan gevaarlijk zijn, want kruiden en medicijnen gaat niet altijd samen.
Denkt u dat patiënten genoeg weten over mogelijke wisselwerkingen tussen medicijnen en kruiden?
Ik denk het niet. Patiënten gaan ervan uit dat kruiden altijd veilig zijn en dat het gebruik van kruiden gezond is. Als mensen niet lekker in hun vel zitten, beginnen ze soms met het slikken van Sint-janskruid. Niemand die zegt dat Sint-janskruid in combinatie met sommige medicijnen soms onveilig is. Patiënten laten ook niet aan de apotheek weten dat ze kruiden gebruiken. Ze komen pas bij ons als er echt iets mis is.
Heeft u daar een voorbeeld van?
Er kwam eens een man in de apotheek die een “natuurlijk medicijn” tegen impotentie had besteld op internet. Maar toen hij die slikte kreeg hij een epileptische aanval, waarschijnlijk door een wisselwerking van het middel met zijn medicijn. Dat ging dus echt goed mis. Ook kwam een vrouw langs die na jarenlang gebruik van haar medicijn de bijsluiter las, en ontdekte dat ze die beter niet kan combineren met Sint-janskruid.
Zijn apothekers wel genoeg op de hoogte?
Naar mijn mening hebben apothekers een gevoel van schijnveiligheid. Ze kennen bijvoorbeeld een aantal kruiden omdat je dat in apotheek ook kruidengeneesmiddelen hebt. Ik denk dat veel apothekers in de veronderstelling zijn dat dat het gebruik daarvan in combinatie met andere medicijnen daarom geen probleem is. Maar je kunt overal kruidenproducten kopen. Mensen halen het dan gewoon ergens anders.
Wat vindt u ervan dat het CBG nu patiënteninformatie over kruiden lanceert?
Ik vind dat de nieuwe informatie heel belangrijk is voor de bewustwording van de risico’s van kruiden. Niet alleen voor apothekers. Ook voor verkopers in de natuurwinkels. Ik denk namelijk dat het allemaal een stuk veiliger wordt als we allemaal dezelfde boodschap uitdragen naar de patiënt. Dus het is mooi dat de informatie nu bij de mensen terechtkomt die het nodig hebben.