Campagne #weetwatjeslikt
De 'Weet wat je slikt'-campagne heeft als doel het informeren van medicijngebruikers (en zorgverleners) over de mogelijke wisselwerking tussen kruiden en medicijnen. De boodschap van de campagne is: kijk altijd of uw kruiden en medicijnen samengaan en overleg met uw zorgverlener. We nodigen u uit om deel te nemen aan de campagne en deze boodschap te verspreiden. U mag de materialen dan ook gratis downloaden en gebruiken.
In de campagne besteedt medicijnautoriteit CBG aandacht aan 10 kruiden, namelijk: Amerikaanse ginseng, rode salie (Danshen), geelwortel (kurkuma), ginkgo (Japanse notenboom), groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en rode zonnehoed.
Veel verschillende medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met deze kruiden: antipsychotica, antidepressiva, pijnstillers, hart- en vaatmedicijnen (bijvoorbeeld bloeddrukverlagers en bloedverdunners), diabetesmiddelen, maagzuurremmers, foliumzuur (B-vitamine), antivirale medicijnen, antibiotica, antikankermedicijnen, ontstekingsremmers, antischimmel medicijnen, cholesterolverlagers, anti-epileptica, spierverslappers, immuunsysteemonderdrukkers en anticonceptiemiddelen. Per kruid staan deze interacties beschreven in de achtergrondinformatie, met daarbij een wetenschappelijke verdieping voor zorgverleners.
Meer informatie?
Bij vragen en/of voor aanvullende informatie kunt u altijd contact opnemen met afdeling Communicatie, via communicatie@cbg-meb.nl. We geven u graag extra informatie. Maakt u gebruik van onze materialen? Laat het ons weten. Zo kunnen we het bereik en de resultaten van deze campagne meten.
Standaard video (inclusief ondertitelingsbestand)
(Een animatie.)
VOICE-OVER: Als u een medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen bepaalde dranken, eten of kruidenmiddelen dan kan er een ongewenst effect optreden.
Een medicijn kan bijvoorbeeld beter of slechter worden opgenomen of afgebroken in uw lichaam.
Dit heet interactie.
Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen of het medicijn kan minder goed werken.
Soms zijn de gevolgen ernstig.
(Een man zakt in elkaar.)
Kruiden.
Kruidenmiddelen zijn te vinden in de winkel apotheek en/of drogist in het medicijnschap en kunnen dus een interactie veroorzaken met medicijnen.
Voorbeelden van kruidenmiddelen zijn: valeriaan, ginseng en sint-janskruid.
(De man staat tussen twee lijsten van kruiden.)
Gebruik je medicijnen in combinatie met kruiden of overweeg je dit check dan altijd of je kruidenmiddel samengaat met het medicijn en overleg met je arts, apotheker of drogist.
(Hij praat met zijn apotheker.)
Goede medicijnen, goed gebruikt.
(Het logo van het CBG, met daarnaast: College ter beoordeling van geneesmiddelen. Beeldtekst: cbg-meb.nl.)
Video voor narrowcasting: algemeen (inclusief ingebrande ondertiteling)
Video voor narrowcasting: wisselwerking (inclusief ingebrande ondertiteling)
Video voor narrowcasting: kruiden (inclusief ingebrande ondertiteling)
Social media content
In de periode van 6 juli t/m 5 augustus heeft medicijnautoriteit CBG om de paar dagen een tweet gedeeld over de mogelijke wisselwerkingen van elk van de kruiden. Deze vindt u op onze Twittertijdlijn @MedicijnNL. Deze en/of aanvullende teksten kunt u opvragen bij afdeling Communicatie, via communicatie@cbg-meb.nl.
Illustraties per kruid








