Vragen en antwoorden coronavaccins voor kinderen van 6 maanden tot 12 jaar

De coronavaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zijn goedgekeurd voor kinderen vanaf 6 maanden. Krijgen kinderen hetzelfde vaccin als volwassenen? En welke onderzoeken zijn er gedaan? Een overzicht van veel gestelde vragen op een rij.

Kinderen worden niet heel ziek van corona. Wat zijn de voordelen van een coronaprik?

Als kind heb je een kleinere kans om ziek te worden van het coronavirus dan volwassenen. In zeldzame gevallen kun je als kind wel ernstig ziek worden door het coronavirus. . Het risico hierop is het grootst als je een andere ziekte hebt. 

Een prik zorgt ervoor dat je niet of minder ziek wordt. We weten dat vaccinatie bij volwassenen een groot deel van de ziekenhuisopnames en overlijdens kan voorkomen. Omdat minder kinderen ernstig ziek worden van het coronavirus is het voordeel kleiner dan bij volwassen.    

Is het vaccin voor kinderen hetzelfde vaccin als voor volwassenen?

Kinderen krijgen een kleinere hoeveelheid van het Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin.

Van het Pfizer-vaccin krijgen kinderen van 6 maanden tot 5 jaar: 3 prikken van 3 microgram per prik. Kinderen van 5 tot 12 jaar: 2 prikken van 10 microgram per prik. En vanaf 12 jaar: 2 prikken van 30 microgram per prik. Het vaccin is onderzocht met 3 weken tussen de twee prikken, net als bij jongeren en volwassenen. Bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar, zit er tussen de tweede en derde prik minimaal 8 weken.

Van het Moderna-vaccin krijgen kinderen 6 maanden tot 6 jaar: 2 prikken van 25 microgram per prik. Kinderen van 6 tot 12 jaar: 2 prikken van 50 microgram per prik. En vanaf 12 jaar: 2 prikken van 100 microgram per prik.Het vaccin is net zoals bij volwassenen onderzocht met vier weken tussen de eerste en tweede prik.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert, voor zowel Pfizer en Moderna, dat de tweede prik ongeveer 4 tot 8 weken na de eerste prik wordt gegeven. Het RIVM gaat over de uitvoering van het vaccinatieprogramma in Nederland. Meer informatie over het prikbeleid voor kinderen vanaf 5 jaar.

Hoe werkt het vaccin eigenlijk?

Het coronavaccin wordt gebruikt om virussen minder kans te geven om je ziek te maken. Virussen zijn kleine ziekmakers die zich in jouw lichaam kunnen verstoppen. Je lichaam merkt het als er een onbekend virus binnen is, en probeert met soldaatjes uit jouw lichaam het virus tegen te houden. In de tijd dat de soldaatjes in jouw lichaam bezig zijn het virus te verjagen, kun je flink ziek worden van het virus.   

Een vaccin helpt jouw lichaam een handje om het virus sneller te herkennen. Eigenlijk is het vaccin een nagemaakt stukje van het coronavirus. Door het vaccin oefent je lichaam om zich te verdedigen tegen het virus. Als het echte virus zich dan verstopt in jouw lichaam, dan kan jouw lichaam het virus snel verjagen. Je wordt dan niet of minder ziek. 

Werkt het vaccin bij kinderen hetzelfde als bij volwassenen?

Het immuunsysteem van kinderen en volwassenen werkt in de basis hetzelfde. De afweerreactie van kinderen is wel sterker dan bij volwassenen. Dit is de reden dat kinderen aan een kleinere hoeveelheid van het vaccin genoeg hebben.  

Wat zit er in een vaccin?

In elk coronavaccin zitten ingrediënten die we werkzame stoffen en hulpstoffen noemen. Werkzame stoffen zetten jouw afweersysteem aan het werk. In vaccins een stukje code met een instructie. Deze instructie zorgt ervoor dat jouw lichaam een eiwit aanmaakt die ook in het coronavirus zit. Dit eiwit zet jouw lichaam aan het werk om je te beschermen tegen het coronavirus. Hulpstoffen zitten in het vaccin om de werkstoffen te helpen. Soms zorgen ze ervoor dat een stof beter zijn werk kan doen, of dat het vaccin langer goed blijft. Ook zit er water in een vaccin. Dit zorgt ervoor dat het vaccin makkelijk in je arm geprikt kan worden.   

Wat er precies in zit staat ook in de bijsluiter van het vaccin. Een bijsluiter is een soort gebruiksaanwijzing. Hierin kun je lezen hoe het vaccin gebruikt wordt en waar je op moet letten. 

Wie maakt het vaccin?

Vaccins worden gemaakt door wetenschappers. Wetenschappers zijn slimme mensen die in een laboratorium veel onderzoek doen naar bijvoorbeeld vaccins. Als een virus mensen heel ziek kan maken, bedenken deze wetenschappers een recept voor een vaccin. Wanneer het recept af is, testen ze het om te kijken of het veilig is. Dat doen ze in een laboratorium vaak eerst met dieren. Daarna onderzoeken ze het bij mensen. Een deel van de mensen krijgt het vaccin, het andere deel krijgt een nepvaccin. Als de mensen die het vaccin hebben gekregen minder ziek worden dan in de groep met het nepvaccin, dat weten de wetenschappers dat het vaccin werkt.

Zijn er onderzoeken gedaan naar het vaccin bij kinderen van 5 tot 12 jaar?

Er is voor de coronavaccins van Pfizer en Moderna onderzoek gedaan bij kinderen. In de onderzoeken is gekeken naar de aanmaak van antistoffen (soldaatjes), hoe goed het werkt tegen het coronavirus en de veiligheid bij kinderen in deze leeftijdsgroep. Meer informatie over de onderzoeken is te vinden op onze Coronavaccins voor kinderen pagina

Wat voel je van de prik?

De prik in je arm (bij baby's: in de dij) voelt een beetje alsof je je prikt aan een naald. Dit gevoel is heel snel weer voorbij.   

Na de prik kun je je soms wat anders voelen. Je arm kan bijvoorbeeld een beetje zwaar zijn, of zeer doen. Je kunt ook moe zijn, of pijn in je hoofd hebben. Dat je je anders kan voelen na de prik is normaal. Je lichaam gaat hard aan het werk om de soldaatjes te maken die jou kunnen beschermen tegen het echte virus als je dit later tegenkomt. Deze klachten noemen we bijwerkingen.

De bijwerkingen die we vaak zien bij kinderen zijn hetzelfde als bij volwassenen. Denk aan pijn op de prikplek, vermoeidheid en hoofdpijn. Hele jonge kinderen kunnen ook last krijgen van prikkelbaarheid, huilen, of vermindering van eetlust. Niet iedereen krijgt bijwerkingen! Als je ze wel krijgt is het meestal niet erg en gaat het na een dag of paar dagen over. 

Wat weten we over bijwerkingen op de lange termijn voor kinderen?

De kans dat je op lange termijn bijwerkingen krijgt, is heel klein. Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus en verdwijnt daarna weer uit je lichaam. Dit gebeurt binnen vier tot zes weken na de prik.  

Ook weten we nu al veel over de coronavaccins van Pfizer en Moderna. Dit komt doordat heel veel mensen dit coronavaccin al hebben gehad. Hierdoor zijn de meeste (zeldzame) bijwerkingen al bekend.

Is het nodig om mijn kind te vaccineren tegen corona?

Het EMA en het CBG beoordelen de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van het vaccin. Op basis hiervan is een positieve beoordeling gegeven. Het vaccin is dus effectief tegen ziekte door het coronavirus en de bijwerkingen zijn over het algemeen mild. 

Of de prik wordt gehaald, is een keuze die de ouders of een kind samen met de ouders maakt. Het is belangrijk om je hier goed over te laten informeren.