Column 'Over medicijnen': Puzzelen op een bijwerking

Bij hoofdpijn nemen veel mensen paracetamol of een soortgelijke pijnstiller. Maar wist u dat als u deze pijnstillers weken achter elkaar gebruikt, u daar juist hoofdpijn van kunt krijgen? Dat is natuurlijk vervelend. Want wat is nu de oorzaak van uw hoofdpijn?  Maakt u zich nog steeds te druk? Of is de hoofdpijn dit keer een bijwerking van de pillen? En wat moet u dan doen?

Eind vorige maand was het internationale bijwerkingenweek. Een week lang vroegen wij aandacht, samen met Bijwerkingencentrum Lareb, voor het belang van het melden van bijwerkingen. Deze meldingen helpen ons, samen met gegevens uit andere bronnen, aan een completer beeld van de veiligheid van medicijnen. Dat beeld hebben wij, als Nederlandse medicijnautoriteit, hard nodig om medicijnen goed te kunnen bewaken. Op basis van deze informatie komen we waar nodig in actie, ook op Europees niveau. Zo kunnen we besluiten tot aanpassing van de bijsluiter. Ook gaan er regelmatig waarschuwingen uit over nieuwe bijwerkingen richting artsen en apothekers. Elk jaar zijn dat er zo’n 20. En blijkt er echt iets grondig mis in de balans tussen werking en risico’s van een medicijn? Dan gaat het medicijn van de markt.

Voordat we zulke maatregelen nemen, moeten we natuurlijk wel zeker zijn van onze zaak. Daarvoor zoeken we alle signalen van mogelijke bijwerkingen tot op de bodem uit. Met als belangrijk puzzelstukje: komt een klacht door het medicijn, of is het een symptoom dat u ook gehad zou hebben zonder het medicijn? Neem bijvoorbeeld cholesterolverlagers, de bekende statines. Een bekende bijwerking van deze medicijnen is spierpijn. Echter, iemand kan ook spierpijn hebben door intensief sporten of griep.

Of neem de ontstekingsremmer infliximab. Sommige patiënten die dit medicijn gebruiken, krijgen huidklachten die op psoriasis lijken. De vraag is dan of het om een bijwerking gaat of om de ziekte psoriasis, die ook zonder het medicijn zou zijn ontstaan. Het is gebleken dat infliximab huidklachten kan veroorzaken die op psoriasis lijken. Bij staken van het medicijn verdwijnen de huidklachten terwijl de ziekte psoriasis niet geneest. Zo puzzelen we bij het CBG heel wat af, dankzij de input van velen. Dus, ervaart u een mogelijke bijwerking van uw medicijn? Ga altijd eerst langs uw arts of apotheker. Zeker als u het medicijn op recept heeft of lange tijd moet gebruiken. En meld uw bijwerking! We nemen die graag mee in onze dagelijkse puzzel.

Uw mogelijke bijwerking kunt u melden bij het Lareb via mijnbijwerking.nl.

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in de Fit-bijlage van de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). Deze Fit-bijlage gaat over gezondheid en welzijn. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.