Regulatory Science Magazine 9 over opioïden en Real World Data

De negende editie van het Regulatory Science Magazine is vandaag verschenen. In het online magazine van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staan diverse interviews, bijdragen van promovendi en studenten én een terugblik op diverse evenementen. Dit keer: professor Eric Boersma over Real World Data en Liesbeth Rook en professor Marcel Bouvy over de complexe problemen rond opioïden.

Eric Boersma is epidemioloog én lid van het College en praat over de opkomst van Real World Data. Randomised Controlled Trials zijn al jaren de gouden standaard. “Maar je vraagt je altijd af: in hoeverre kijken we nu naar de ‘echte’ wereld?”, aldus Eric. “Want zo’n studie wordt uitgevoerd in een selecte groep patiënten, terwijl een medicijn uiteindelijk in een veel bredere groep patiënten wordt gebruikt. Real World Data geeft mogelijk beter zicht op de breedte van de patiëntenpopulatie.”

Opioïden zijn het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws geweest. Marcel Bouvy en Liesbeth Rook zijn allebei betrokken bij onderzoek naar de problemen van deze middelen. Marcel onder meer als onderzoeksleider bij Project Preventing and Tackling the Opioid Epidemic (TAPTOE). Liesbeth zit in de kerngroep opioïden die werkt aan de informatie over veiligheid en effectiviteit van opioïden, en het bevorderen van goed gebruik. Zij vertellen welke acties er worden genomen door de verschillende ketenpartners om verslaving tegen te gaan.

Wetenschapsdag 2020

Ook in 2020 houdt het CBG weer een Wetenschapsdag. Op 13 februari 2020 staat de dag in het teken van verfijning, vermindering en vervanging van proefdieren in het onderzoek naar geneesmiddelen. In het magazine meer informatie over het programma en de aanmelding!