Column 'Over medicijnen': Bevroren insuline op vakantie

Stel, u heeft suikerziekte en u gaat met vakantie. Na een lange, vermoeiende vliegreis komt u aan bij uw hotel. U haalt uw toilettas tevoorschijn, zodat u zich even op kunt frissen. Dan ziet u tot uw schrik dat uw insulinepatroon per ongeluk tussen de toiletspullen terecht is gekomen. Die zat toch niet in uw handbagage, maar was per ongeluk met uw koffer mee het vrachtruim in gegaan. Daar kan het vriezen onderweg. De insuline ziet er gelukkig nog goed uit. Maar is deze nog bruikbaar?  

Voor veel medicijnen geldt een bewaaradvies bij kamertemperatuur of onder de 25 graden Celsius. Thuis is dat meestal geen probleem. Het medicijnkastje of de keukenla voldoet al snel. Soms is bewaren in de koelkast nodig. Bijvoorbeeld voor een antibioticakuur of de voorraad insuline.

Onderweg of op vakantie wordt het bewaren van medicijnen opeens een stuk ingewikkelder. De antibioticakuur en de insuline moeten natuurlijk ook tijdens de reis koel blijven. Maar ook de puffer tegen astma blijft graag beneden de 30 graden. En op een zonnig terrasje is het al snel een stuk warmer.

Medicijnen kunnen best tegen een stootje. Een puffer is na een middagje op het terras echt niet meteen bedorven. Maar een bewaaradvies is er niet voor niets. Het zegt iets over hoe ‘gevoelig’ een medicijn is. Vaak gaat bij een te hoge of juist te lage temperatuur de kwaliteit achteruit, zodat ze minder goed werken. Het is goed als u zich daarvan bewust bent. Zetpillen smelten bijvoorbeeld in de warmte. Een puffer kunt u beter in de tas houden dan in de volle zon. En de bevroren insuline? Insuline is een eiwit, waarbij de structuur de werking bepaalt. Bij zowel te hoge als te lage temperaturen verandert die structuur blijvend. Denk maar aan een gekookt eitje. Eenmaal bevroren insuline werkt niet meer zoals het hoort, ook niet na ontdooien. Helaas.

Mijn vakantietip daarom: check altijd hoofdstuk 5 van de bijsluiter van uw medicijnen voordat u op vakantie gaat. Alle ge- en verboden voor het bewaren van een medicijn staan erin. Daar zijn we bij het CBG heel precies in. De meest actuele bijsluitertekst kunt u vinden op onze website: http://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl. De belangrijkste bewaaradviezen staan overigens ook op de originele verpakking.

Voor andere vakantietips bij het meenemen van medicijnen verwijs ik u graag naar de prima informatie op apotheek.nl: goed voorbereid op reis. Ik wens u een hele fijne vakantie!   

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in de Fit-bijlage van de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). Deze Fit-bijlage gaat over gezondheid en welzijn. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.